Forventer motvind for programvare

Forventer motvind for programvare

Gartner mener det europeiske programvaremarkedet vil få motvind i slutten av 2011, men tror Norden vil balansere ut trenden.

Gartner presenterte nylig sine forventninger for markedet for bedriftsprogramvare i 2011.

Ifølge analysebyrået vil det overordnete programvaremarkedet vokse med 9,5 prosent i 2011.

Den globale programvareomsetningen vil ende på mer enn 267 milliarder dollar, opp fra 244 milliarder dollar året før. Gartner forventer at veksten vil fortsette til en omsetning på 288 milliarder dollar i 2012.

- Markedet for bedriftsprogramvare har kommet seg igjen etter nedgangen i 2009, og tegnene tyder på mer vekst fremover, sier Gartner-analytiker Joanne Correia i en pressemelding.

Motvind i andre halvdel

I Europa vil programvareomsetningen øke til 78,3 milliarder dollar i 2011, fra 70,3 milliarder dollar i fjor.

Gartner advarer imidlertid mot at veksten i Europa vil sakke ned i andre halvdel i år. Grunnen er valutasvingninger, skatteinnstramminger, høyere varepriser og bekymringer rundt gjelden til land som Hellas, Irland, Portugal og Spania.

- Disse faktorene begrenser veksten og vil forverre trendene som allerede finnes i enkelte land i regionen, sier Gartner-analytiker Fabrizio Biscotti i en pressemelding.

Særlig Norden og Tyskland vil bidra til å balansere ut den negative trenden i andre land.

Godt OS-salg

Ifølge Gartner vil infrastrukturrelatert programvare omsette for til sammen 153,3 milliarder dollar i 2011, en økning på 9 prosent fra i fjor.

Operativsystemer utgjør størstedelen av dette markedet, og er et marked som forventes å omsette for 32,6 milliarder dollar i 2011. Programvare for databaseadministrasjon (DBMS) inntar en andreplass med en omsetning på 25,5 milliarder dollar.

Analysebyrået tror videre at bedriftsprogramvare vil omsette for til sammen 114,4 milliarder dollar i 2011, en økning på 10,2 prosent fra omsetningen i 2010 som endte på 103,8 milliarder dollar.

ERP-systemer utgjør det største segmentet i dette markedet med en omsetning på 23,3 milliarder dollar. Kontorprogramvare vil videre omsette for 15,7 milliarder dollar.

Utvikling