Fotobok-alternativ for Mac

Fotobok-alternativ for Mac

Japan Photo lanserer fotobok-programvare for Mac.

Japan Photo er nå klar med Mac-versjon av programmet Min Cewe Fotoverden, som brukes til å designe og bestille fotobøker fra Japan Photo.

Samtidig tilbyr Japan Photo nå fotobøker med tykt, ekte fotopapir – om enn med et betydelig pristillegg.

Dermed får Mac-brukere et godt alternativ til Apples egen iPhoto-løsning samt til de internett-baserte løsningene for å lage sine egne fotobøker. I fjor kåret PC World Norge Japan Photo til testvinner på det norske fotobok-markedet. Nå er altså den samme programvaren kommet for Mac – og for Linux.

Ekte fotopapir

– Mange kunder har etterspurt fotobokprogramvaren for Mac i flere år og nå er den endelig her, forteller administrerende direktør Stephan Stein hos Japan Photo.

Norge er på verdenstoppen i fotobokbruk, men Japan Photo forventer likevel en økning på hele 400 prosent i antall solgte fotobøker i 2009.

Best-i-test

Japan Photo ble kåret til Best-i-test i en sammenlignende test som PC World Norge gjennomførte i fjor. God bildekvalitet, gunstige priser og ikke minst et bestillingsprogram med høy funksjonalitet var blant plusspunktene i bedømmingen.

LES OGSÅ: Test: Lag din egen fotobok på nettet

Men programvaren som man måtte bruke for å legge inn bildene i fotoboka, fungerte den gang bare under Windows. Nå tilbyr Japan Photo den samme programvaren også på Linux- og Mac-plattformen. Min Cewe Fotoverden kan lastes ned gratis fra Japan Photos internettsider.

Alternativ til iPhoto

For ordens skyld er ikke muligheten til å bestille fotobøker – altså innbundne bøker med ens egne bilder – noe nytt for Mac-brukere. Tvert imot har de lenge hatt gode bok-muligheter i tilknytning i iPhoto-programvaren, som følger med gratis på alle nye Mac-er.

iPhoto-løsningen var da også med i den nevnte testen, men fikk ett terningkast mindre enn Japan Photos løsning, først og fremst på grunn av lang leveringstid. Bildekvaliteten ble også kritisert, men Apple hevder at denne er blitt vesentlig bedre nå. Vi har foreløpig ikke hatt tid til å teste Apples iPhoto-fotobokløsning på nytt.

Vi har heller ikke testet den nye programvaren til Japan Photo ennå, annet enn å installere den på en Mac og sjekke at den fungerer. Vi håper å få anledning til å følge opp dette.

Vi nevner også at noen av dem som tilbyr bokdesign og -bestilling over internett, har rene internett-baserte løsninger der det ikke spiller noen rolle om man bruker en Windows-, Linux- eller Mac-maskin, ettersom alt gjøres via nettleseren. Dette gjelder blant annet løsningen vi testet fra Eurofoto.

LES OGSÅ: iPhoto 09 - hva er nytt?

Men hos mange andre leverandører må man laste ned spesiell programvare for å kunne legge inn bildene og designe fotoboka. Inntil nå har de fleste av disse programvareløsningene krevd Windows-pc.

Dette er altså nå i ferd med å endre seg. Selv om Mac-brukere har ganske gode fotobokmuligheter både i iPhoto og Aperture, er det sunt med konkurranse.

«Profesjonelle amatører»

Japan Photo fremholder at det nye fotopapir-tilbudet, som omfatter både Windows-, Linux- og Mac-brukere, er myntet på «profesjonelle amatører». – Her kommer gode fotografier virkelig til sin rett. Med en ny bindemetode over to sider uten en brett i midten som forstyrrer bildet, sier Stein.

I den nye løsningen skrives fotoboka ut i en oppløsning på 300 punkter per tomme på klassisk fotopapir. Japan Photo hevder dette vi gi skarpe detaljer, klare hvitfarger og dype sorte nyanser.

I prislisten til Japan Photo finner vi at en 30 x 30 cm-fotobok – Cewe Fotobok XL – har en grunnpris på 349 kroner for 26 sider. Dette gjelder enten man velger omslag i form av hardcover, luksuslerret eller kunstlær. Velger man derimot den nye løsningen med tykt fotopapir, stiger prisen med 250 kroner til 599 kroner, altså en økning på over 70 prosent. Vi håper å få testet ut om det er verdt den høyere prisen.

Les om:

Utvikling