Fremtidens syv største it-utfordringer

Langsiktig lagring, trådløs strøm og parallell programmering blir blant fremtidens viktigste utfordringer på it-fronten, mener Gartner.

Publisert Sist oppdatert

Analyseselskapet Gartner har identifisert syv teknologier som vil fullstendig endre it-hverdagen i løpet av de neste 25 årene. Disse inkluderer blant annet parallell programmering, trådløse strømkilder for mobile enheter, automatisk taleoversettelse og brukergrensesnitt som kan gjenkjenne menneskelige bevegelser.

- Mange av fremtidens teknologier som kommer på markedet i 2033 er allerede kjent i en eller annen form i 2008, melder Gartner i en pressemelding fra selskapets Emerging Trends Symposium/Itxpo i Las Vegas.

Gartner tror at hver av de syv teknologiene representerer en gigantisk utfordring for it-forskere og it-direktører. Disse menneskene bør derfor være oppmerksomme på forskningen som foregår i dag, slik at de er forberedt på hvilke endringer som må gjennomføres i organisasjonen for å tilpasse seg de nye teknologiene.

Her er en oppsummering av Gartners syv største teknologiutfordringer, ifølge IDG-tidsskriftet Network World.

1. Trådløs strøm. Den første går ut på å eliminere behovet for å lade batteriet til trådløse enheter. Fremtidens apparater lades på avstand, uten behov for ledning, eller de får strøm fra en fjern kilde. Et eksperiment ved MIT i 2007 viste at det er fullt mulig å overføre strøm trådløst, men kommersielt sett ligger dette lang frem i tid.

2. Parallell programmering. Med flerkjernede prosessorer det mulig å dele opp en datamaskins arbeidsmengde for å oppnå en totalt sett bedre ytelse. Men her ligger utfordringen i å utvikle applikasjoner som klarer å dra fordel av flerkjernede prosessorer. Her kommer parallell programmering inn i bildet.

3. Nytt grensesnitt mellom menneske og pc. Målet om å kunne kommunisere med datamaskiner uten et mekanisk grensesnitt er stort og hårete. Det er vrient nok å få datamaskiner til å oppdage menneskelige bevegelser. Enda verre er det å få dem til å sjekke disse opp mot et bibliotek som forteller hva datamaskinen skal gjøre i sanntid.

4. Automatisk oversettelse. Automatisk oversettelse av tale vil trolig bli en nøkkelfunksjon i fremtiden, tror Gartner. Men først må man løse alle problemene som i dag preger talegjenkjenning, talesynteser og maskinoversettelse. Enkelte enkle systemer har allerede blitt laget, men her er det fortsatt langt igjen.

5. Langsiktig lagring. Lagring over lang tid er et dilemma. Dagens teknologi sliter med å lagre verdens digitale informasjon på medier i uoverskuelig fremtid, ifølge Gartner. For å ha pålitelig lagring som kan vare opp til 100 år, må forskerne overvinne utfordringer relatert til dataformat, maskinvare, programvare, metadata og informasjonsinnhenting.

6. Mer effektiv programmering. Vi trenger å øke programmeringseffektiviteten drastisk. Mengden utdata fra hver programmerer må opp for å kunne møte fremtidens krav til programvare. Gjenbruk av kode vil hjelpe en del, men det er en utfordring i seg selv å optimalisere gjenbruket.

7. Måle verdien av it. En av de mest innviklede utfordringene it-ledere står overfor, er å formidle forretningsverdien av it i forståelige termer overfor forretningsledere, mener Gartner. Det finnes per i dag ingen standardmetode for å måle it-verdien. Derfor må vi finne en modell som kan måle verdien gjennomgående. Ideelt sett vil it-folk i fremtiden kunne si til forretningslederne at dersom de investerer i et bestemt it-forslag, vil de oppnå eksempelvis 0,03 dollar fortjeneste per aksje innen en gitt tid som en direkte følge av investeringen.