Frykter IE-kutt i Windows

Frykter IE-kutt i Windows

Hvis EU vedtar at nettleseren ikke kan være en del av Windows, kan det bli et mareritt for småutviklere.

Opera har tatt initiativ til å klage inn Microsoft til EU, fordi giganten inkluderer nettleseren Internet Explorer (IE) i Windows-operativsystemet.

Opera mener det gjør det vanskelig for andre nettlesere å slå an og anklager Microsoft for monopol. Selskapet har etter hvert fått flere andre med på IE-protestene, som Firefox og Chrome-skaperen Google.

LES OGSÅ:

Snart starter Opera vs. Microsoft

Nå frykter The Association for Competitive Tehnology (ACT) konsekvensene av en eventuell dom. Direktør Jonathan Zuck sier det blir et mareritt for mindre utviklingsbedrifter om IE-koden blir skviset ut av Windows.

- Ikke fjern IEs kode. Jeg blåser i om applikasjonen er der eller ei, men programutviklere trenger IEs kode for å utvikle ting som fungerer, sier han.

- Hvor vil det stoppe?

Egentlig hadde han planer om å si dette på høringen som var satt opp neste uke, men som Microsoft avlyste fordi nøkkelpersoner fra EU-kommisjonen ikke hadde mulighet til å møte.

- Kommisjonen ser ut til å ville ende funksjonaliteten i Windows. Hvis de skviser ut IE, hva vil de skvise ut neste gang? Hvor vil det stoppe? spør han.

Det kommisjonen vurderer, er å ta ut all IE-kode av Windows, og heller la det være opp til brukerne å velge fra starten. Dette er den beste måten å ivareta valgfriheten for sluttbrukere i nettlesermarkedet, mener de.

ACT-toppen advarer mot dette på vegne av sine 73 medlemsselskaper.

- Hvis en skal fokusere på sluttbrukere, må en ikke kødde det til for uavhengige utviklerselskaper, sier Zuck.

Andre med i dansen

Også PIN-SME, en annen gruppe som sier de representerer småselskaper, har kastet seg inn i saken.

Free Software Foundation Europe ble også med tidligere i år.

Det er ventet en avgjørelse i saken i sommer, melder vår nyhetstjeneste.

Utvikling