Gates fikk sine Harvard-papirer

Gates fikk sine Harvard-papirer

33 år etter at han hoppet av studiene på Harvard-universitetet kom Bill Gates tilbake for å motta sin ærestittel og snakke om damer og fattigdom.

- Jeg har ventet i mer enn 30 år på å si dette: Pappa, jeg har alltid sagt at jeg ville komme tilbake for å få graden min, sa Bill Gates i starten av talen sin til et humrende publikum i går.

Anledningen var at Gates mottok en æresdoktortittel i jus, blant annet for å holde tale til avgangsstudentene. Gates har en haug slike titler fra før, den forrige han fikk kom fra Tsinhua-universitetet i Kina.

Da Gates begynte sine studier på Harvard i 1973 var han usikker på om han egentlig ønsket å studere, men fast i sin kjærlighet til programvare. Han hoppet av studiene i sitt første år for å jobbe fulltid med sitt nystartede selskap, Microsoft.

Gates beskrev hvordan han oppfordret Harvard-kameraten Steve Ballmer til også å kutte studiene og bli med i Microsoft da selskapet var rundt 50 personer stort., skriver IDGs nyhetsbyrå.

- Jeg har dårlig innflytelse. Det er derfor jeg ble invitert til å tale ved avslutningen deres. Hvis jeg hadde snakket når dere først begynte hadde kanskje færre av dere vært her i dag.

Damer

Han mimret også om hvor han bodde på Harvard, og skrøt av husværet sitt.

- Det var flere kvinner der oppe og de fleste gutta var matte-typer. Denne kombinasjonen ga meg de beste oddsene, hvis dere skjønner hva jeg mener. Her var det også hvor jeg lærte at bedre odds ikke garanterer suksess, sa Gates med et smil.

Verdens rikeste mann ble helt seriøs da han begynte å snakke om det som stadig opptar mer av hans tid.

- Jeg dro fra Harvard uten noen spesiell oppfatning av de store forskjellene i verden, sa han og la til at det tok han flere tiår å forstå den utrolige fattigdommen og sykdommene i utviklingsland.

- Menneskehetens største fremskritt finner vi ikke i oppdagelsene, men hvordan disse oppdagelsene brukes til å redusere ulikhetene

Kreativ kapitalisme

Gates snakket om å utvikle en mer kreativ kapitalisme som kan hjelpe markedskreftene til å fungere bedre for de som ikke har det så bra.

- Hvis du tror at hvert liv har lik verdi, er det helt forferdelig å lære at noen liv blir sett på som verdt å redde og andre ikke.

Gates utfordret både Harvard-universitetet og studentene. Han oppfordret akademikerne til å bruke mer ressurser for å løse verdens problemer, og se til at studentene drar fra universitetet fulle av kunnskap om global fattigdom, sult og kurerbare sykdommer som fortsetter å drepe millioner av barn.

LES OGSÅ: Endelig får Gates sitt Harvard-diplom

Les om: