Gir bort programvare for millioner

Gir bort programvare for millioner

Microsoft skal gi gratis programvare til norske studenter. Men det er ikke bare for å være snill og grei.

Programvare for utvikling og grafikk er kostbart. For en student kan det å punge ut tusenlapper for slikt være vanskelig, eller kanskje til og med uaktuelt. Studentlisenser er én ting, men det Microsoft gjør nå, er noe ganske annet.

- Vi skal gi bort profesjonelle verktøy for utvikling og design gratis til norske studenter, forteller fagansvarlig for forskning og høyere utdanning Rune Zakariassen i Microsoft Norge.

LES OGSÅ: - Lurer studentene til dyr programvare

Tirsdag neste uke kommer verdens 43. rikeste mann, Steve Ballmer, til Oslo. Microsoft-sjefen skal blant annet møte statsministeren, og i anledning besøket erklærer Microsoft Norge det nye studentprogrammet for åpnet.

Økt kompetanse

Samtlige studenter i Norge kan benytte seg av programmet, som kalles Dreamspark. Selv om det ikke offisielt åpner før i neste uke, er løsningen allerede nå klar for bruk. Studentene logger seg inn i et system som er utviklet i samarbeid med kunnskapsdepartementets Uninett, og kan dermed laste ned programvaren.

Zakariassen har regnet litt på det, og tror at mellom 40 000 og 60 000 studenter vil laste ned programvaren før jul.

Det som kan lastes ned er blant annet Visual Studio, Windows Server, Expression Studio og XNA Game Studio 2.0. Om Zakariassens spådommer slår til, betyr det at Microsoft kommer til å gi bort programvare for flerfoldige millioner kroner.

LES OGSÅ: Får forelesningene på Ipod-en

- Så hvorfor gjør dere dette?

- Vi vil øke kompetansen blant studenter, utviklere og designere, forteller Zakariassen.

Tjene penger

Dette høres vel og bra ut, men Microsoft gir ikke bort millioner av kroner bare for å være snille. De forteller at ved å øke kunnskap øker også brukerne og markedet. Og om de nye løsningene blir laget av utviklere som har brukt Microsofts plattformer i studietida, øker sjansen for at de gjør det også videre i livet. Og dermed øker markedet også for Microsofts andre produkter som Windows.

LES OGSÅ: It frister flere studenter

- Å øke kompetanse er i Microsofts aller største interesse. Det er vår største suksessfaktor: Å lage et økosystem, å hjelpe andre, for så å tjene penger på det. Dette er en av grunnene til at du finner mest programvare på Windows-plattformen, forteller Zakariassen.

- Det er for å tjene penger, samtidig som det er et samfunnsperspektiv på det.

- Er det også litt snakk om å skape "goodwill"?

- Det er også helt klart et aspekt, innrømmer han.

Konkurrentene

Microsoft har gitt programvare til studenter før, men dette er første gang det gjøres i så stor skala. Og de forsikrer om at alt er sjekket opp mot lover og regler.

LES OGSÅ: Feirer 100 000 nettkurs

- Dere er ikke redd for at konkurrentene blir litt gretne på dere?

- Det tror jeg ikke. Hvorfor skulle de bli det? De har de samme mulighetene selv. Vi utnytter ikke mekanismer som bare vi kan bruke, men gjør det med offentlige systemer og internett som distribusjonskanal. Dette er noe alle kan gjøre!

Kunnskapsdepartementet stiller seg positiv til Microsofts initiativ, men fremhever viktigheten ved fritt valg av gratisalternativer.

- I utgangspunktet er regjeringen positiv til at programvare er fritt tilgjengelig for alle. Både for studenter og andre kan det å skaffe seg programvare være kostbart, sier Kyrre Lekve, politisk rådgiver for forskings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland.

- Da er alternativer som er gratis kjærkomment. Samtidig er viktig er at ingen tvinges til å laste ned programvare fra den ene eller andre leverandøren, men kan selv velge det man synes er best.

Utvikling