Gir bort verktøy til Windows Phone

Gir bort verktøy til Windows Phone

Microsoft håper gratisvare får fart på utviklingen av Windows Phone 7.

På sin MIX10-konferanse gikk Microsoft mandag ut med nyheten om umiddelbart slipp av sentrale utviklerverktøy, gratis. Planen er at utviklere kjapt skal få muligheten til å starte generering av applikasjoner til den kommende Windows Phone 7 (WP7)-smarttelefonen, skriver Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Det utviklerne kan få tilgang til er en Express-versjon av Visual Studio 2010 dedikert til WP7-utvikling, en WP7-Silverlight-verktøypakke, en betautgave av Expression Bend 4 - et program for å produsere grafisk brukersnitt og kodesnutter, samt XNA Game Studio 4.0 CTP. Det kommer også en WP7-emulator der utviklerne kan teste ut programmene sine.

SL 4 blir sentral

Også RC-versjonen av Silverlight 4 slippes nå, ifølge Zdnet. Ferdig vare sendes innen slutten av april. Den første telefonen vil på sin side støtte en spesialtilpasset versjon av Silverlight 3, og ikke 4.

Ifølge Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste vil imidlertid 4-versjonen etter hvert spille en sentral rolle i telefonen. Microsoft har jobbet sammen med en gruppe mobiltelefonprodusenter for å sette opp maskinvarekrav, som blant annet inkluderer kraft på grafikkfronten for å kompromissløst kunne skape et flytende og glatt brukersnitt.

- Dette er fullversjonen av Silverlight. Det er den samme koden, de samme verktøyene og den samme programmeringsmodellen på telefonen, sier Scott Guntrie, direktør i Microsofts utvikleravdeling.

Ubesvarte spørsmål

Applikasjoner som vil kjøre på telefonen må enten være programmer i Silverlight eller spill basert på XNA.

Det er imidlertid mange ubesvarte spørsmål rundt WP7. Blant annet om hvordan Microsoft vil strukturere sin Windows Phone-programbutikk på nett.

Det er også uklart nøyaktig hvordan utviklere kan integrere sin appliaksjon innenfor WP7-hubber, som er visuelle plasseringer i brukersnittet der lignende innhold plasseres. At slike integreringer er mulig ble flere ganger under konferansen demonstrert på scenen, men altså ikke hvordan.

Utvikling