Gir millioner til åpen programvare

Gir millioner til åpen programvare

Heidi Grande Røys vil hjelpe Open Office-brukerne, og gir to millioner til kompetansesenter.

- Mange kommuner og statlige etater vil gjerne bruke fri programvare. Men de sliter med at fri programvare som Open Office ikke kan kommunisere med Microsoft-programvare og fagsystemer fra andre leverandører, forteller fornyingsminister Heidi Grande Røys til Aftenposten.

- Det må vi gjøre noe med, for å styrke konkurransen på programvaremarkedet.

LES OGSÅ: Filtrøbbel torpederer Open Office

Hun gir nå to millioner kroner til Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare (Friprog-senteret). De skal bruke pengene til å utvikle løsninger for at åpen programvare, som Open Office, lettere kan snakke med programvare som Microsoft Office.

Aftenposten skriver at Microsoft Office blir brukt av omlag 90 prosent av brukerne i det offentlige, mens Open Office blir brukt av 16 prosent av Norges kommuner.

- Hvis for mange får problemer med at systemene ikke snakker sammen, er det fare for at de dropper fri programvare. Det er urovekkende, sier Grande Røys til avisen.

LES OGSÅ: Slik blir Linux i 2012

Hun sier videre at all praten om åpen programvare nå er i ferd med å bli til konkret bruk, og at penger må til for å muliggjøre en utbredelse av slik programvare.

- Det er ikke så mye som skal til. Men hvis det på et senere tidspunkt blir behov for mer penger, så ser vi ikke bort fra at det kan bli aktuelt.

Utvikling