Google angriper Javascript

Google angriper Javascript

Nettgiganten kommer med sitt siste skrik i kampen om skyen: Maskinkode gjennom nettleseren.

Google har med sin nettleser Chrome og sine tjenester som Gmail og Google Docs vist verden at de mener alvor: Google skal ta programvaren ut av harddisken din, og opp i skyene.

Nå lanserer Google nok en nyhet som skal ta deres SAAS (software as a service)-satsning enda et steg videre.

Comon.dk gjør oss oppmerksom på et blogginnlegg fra Google, som forteller om deres nye Native Client.

Dette er et system som lar utviklerne kjøre nettapplikasjoner på samme premisser som vanlige, lokale programmer. Som navnet tilsier, kan nettapplikasjonene kjøres som maskinkode, eller "native code".

LES OGSÅ: Google dropper prosjekter

Det vil si at de får tilgang på de samme systemressursene, og ikke blir begrenset av rammene nettleseren vanligvis setter for slike applikasjoner. Systemet krever ikke at applikasjonen flytter ting fra og til servere til enhver tid, men heller kan forholde seg til din lokale datamaskin. På denne måten kan man kjøre tyngre nettapplikasjoner, som for eksempel bilderedigering, forteller Google.

Av eksemplene som Google har lagt ut, har man blant annet en applikasjon som lar deg kjøre Quake i nettleseren. Google er dog ikke først ute med dette, men det er et eksempel på hva Native Client kan gjøre.

Systemet kan oppfattes som en ren konkurrent til Javascript og Flash, som i dag tar seg av mange nettapplikasjoner.

LES OGSÅ: Nettets mest populære damer

Google legger ikke skjul på at sikkerheten er en utfordring. Om kodere får tilgang på hele maskinen din kan veien til ondsinnet programvare være kort. Google har tatt dette i betraktning, og skal pålegge koden å følge diverse regler, samt begrense kodernes muligheter til å gjøre ugagn.

Native Client fungerer som plugin i Firefox, Safari, Opera, og selvsagt Google Chrome, på både Windows-, Mac-, og Linux-systemer med x86-prosessor.

Utvikling