Google hjelper Internet Explorer

Google hjelper Internet Explorer

Chrome-plugin gir raskere javascript og HTML 5 til erkefienden.

Google sniker inn sitt eget produkt i Internet Explorer (IE) via et Chrome-plugin, skriver Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste. Tilleggsprogrammet, kalt Chrome Frame, legger seg inne i Microsofts Chrome-konkurrent Internet Explorer.

Google sier de kjører denne taktikken for å være en reddende engel for utviklere som trenger kjappere javascript og støtte for HTML 5, men en analytiker påpeker at dette samtidig kan være en innrømmelse fra Google om at det å få brukere til å gå helt over til nettleseren Google Chrome er mer vrient enn forventet.

HTML 5 og kjappere javascript er noe IE sliter med. Kritiske røster mener IEs javascript er notorisk tregt, og desssuten støtter ikke IE nettstandarden HTML 5.

- En utfordring utviklere møter når de bruker disse nye teknologiene, er det faktum at de ikke støttes av IE. Utviklere har ikke råd til å ignorere IE – folk flest bruker en IE-variant – så utviklere ender opp med å bruke mye tid på å finne en vei rundt problemene eller å begrense funksjonaliteten, skriver Chrome-ingeniørene Alex Russel og Mike Smith i en Google-blogg.

Kan virke mot sin hensikt

Ifølge ferske tall er IEs brukerandel 67 prosent, mens Chrome bare har tre prosent.

Google Frame må installeres manuelt, og utviklerne slår dingsen på via en HTML-kode på nettsiden sin. Selv om Google anser det hele som en gavepakke til webutviklere, er det altså enkelte analytikere spekulerer i om det også ligger andre motiver til grunn.

Sheri McLeish fra Forrester Resarch mener Chrome Frame riktignok er godt nytt for utviklere, men at det samtidig kan være en innrømmelse fra Google om at de ikke vil klare å vri alle 67 prosentene IE-brukere over til Google Chrome – særlig bedriftsbrukere.

- Google innser at det å få folk til å gi slipp på IE er verre enn de trodde, sier McLeish, som tror grepet kanskje vil gjøre det enda verre for Google å få folk – og særlig bedrifter – til å velge full pakke med Chrome-nettleseren.

- Hva er folks motivasjon for å gå over til Chrome, når de kan få samme fordelene i IE?, spør hun.

Wave-utviklere tar bølgen

Samtidig mener hun Google Frame kan være gode nyheter for it-verdenen, fordi det kan gi brukere muligheten til en alternativ nettleser uten å måtte streve med migrering og support. Like fullt blir dette også et tveegget sverd:

- Det åpne spørsmålet for bedrifter dreier seg om sikkerhet. Med Chrome Frame må selskapene håndtere oppdateringer for Googles plugin i tillegg til oppdateringer for IE.

Google Frame får uansett en varm velkomst blant utviklere, ikke minst fra Googles egen stab. Wave-utvikler Lars Rasmussen og Adam Schuck, mener Google Frame er et svar på deres bønner.

Wave, Googles nye samhandlingsverktøy, er utviklet via Google Web Toolkit og HTML 5.

- Google Wave-teamet har brukt utallige timer ene og alene på å forbedre opplevelsen av Wave i IE. Vi kunne fortsatt på denne måten, men Chrome Frame lar oss i stedet dedikere all vår ingeniørtid på flere funksjoner for alle våre brukere, uavhengig av IE, skriver Rasmussen og Schuck.

Du kan teste Google Chrome Frame for Internet Explorer 6, 7 og 8 hvis du har Windows Vista eller XP SP2 her.

Utvikling