Googles Java-vri kan tirre Sun

Googles Java-vri kan tirre Sun

Google kan komme i konflikt med Sun Microsytems om hvordan selskapets nye mobilplattform Android håndterer Java.

Google går nemlig ikke fram på den vanlige måten og bruker standardbasert Java Micro Edition (JME) som motor for Java-programmene. Google har skrevet en egen virtuell maskin for Android, kalt Dalvik.

Utviklermiljøene har pekt på både positive og negative sider ved Dalvik, men teknologi er kanskje ikke grunnen til Googles valg, mener kritikere.

- Google har mest sannsynlig utviklet Dalvik for å komme seg unna lisensieringsdiskusjoner med Sun som ville oppståtte hvis de brukte JME, sier Stefano Mazzocchi, utvikler og styremedlem i Apache Labs, til IDGs nyhetstjeneste.

Slipper lisens

Produsenter som bygger inn JME i sine telefoner, må lisensiere teknologien fra Sun dersom de skal gjøre tilpasninger, påpeker Mazzocchi. JME brukes med en frikode-lisens, men det forutsetter at utvikleren deler sitt arbeid fritt med frikode-miljøet.

Det er sjelden store telefonprodusenter er villige til det.

Googles Dalvik er derfor et forsøk på å omgå hele problemstillingen, slik at produsntene slipper å forholde seg til JME, mener Mazzocchi. Dalvik konverterer Java-bytekode til Dalvik-bytekode.

- Tror ikke Sun ventet seg dette. Det var et smart trekk, egentlig, sier Mazzocchi.

Ikke Java?

- Så da kan Google hevde at Dalvik ikke er en Java-plattform, sier Hari Gottipati, en annen mobilutvikler som har sett nærmere på Dalvik.

Google har ikke villet kommentere Dalvik overfor IDGs nyhetstjeneste.

Men Google kan få problemer med Dalvik senere. Dersom selskapet har anvendt intellektuell eiendom fra Sun i Dalvik, kan Sun saksøke Google for patentbrudd, mener Mazzocchi. Han er likevel usikker på hvordan åpen kildekode-miljøet ville reagert på et slikt søksmål.

Sun har sett for seg en lys framtid i mobilmarkedet selv, mener Mazzocchi, som mener at selskapet har sett for seg at JVM kan skaffe selskapet store inntekter fra telefonprodusetene. Googles plan minsker de mulighetene, mener utvikleren.

Bare et verktøy?

Sun selv vil ikke kommentere disse uttalelsene direkte.

Men selskapet har kommet med flere offentlige uttalelser etter lanseringen av Android. Konsernsjef Jonathan Schwartz gratulerte Google md prosjektet i sin blogg, og omtalte Android som en "Java/Linux"-plattform.

Google har ikke brukt ordet Java i sin lanseringstekst, men kaller det heller en utviklingsakke med verktøy for å uvtikle programmer som bruker Java.

En annen interessant uttalelse kom fra programvaredirektør Rich Green under forrige ukes Oracle Open World-konferanse

- Vi forventer at Google tar kontakt med oss for å sikre at programvaren og API-ene (utviklergrensesnittene) vil være kompatible - slik at det blir mulig å implementere dette på mange ulike plattformer, sa Green som mente det var viktig å hindre et fragmentert utviklermiljø.

Fragmentert

Men ifølge uviklerne er miljøet allerede fragmentert.

Gottipati sier at han allerede må tilpasse sine applikasjoner til hver enkelt telefon, også med JME.

- Men med Android vil man utvikle en separat applikasjon som ikke følger standarden. Så med mindre Android blir veldig stort og tar livet av JME - hvorfor skulle jeg utvikle applikasjoner som ikke er standard og som jeg er usikker på, siden jeg ennå ikke har sett kommersielle telefoner bygget på den?

Ifølge Gottipati er det den tekniske forskjellen som er hovedmotivet for Google, ikke lisensavgiften. Sun hadde gjerne avstått fra lisensinntekten dersom Google heller hadde inkludert JME i Dalvik, mener utvikleren.

Les om:

Utvikling