Googles lisensrot truer Android

Googles lisensrot truer Android

Åpen kildekode-miljøet mener Linux er modifisert i strid med lisensen.

Google er allerede i juridisk disputt med Oracle om hvordan visse patenter rundt Java er tatt i bruk i Android.

Nå kommer kritikken fra åpen kildekode-miljøet.

Eksperter på opphavsrett hevder at bruddet kan være så grovt at hele Android-systemet kan ryke. De hevder at Linux-kjernen som ligger i bunn av Android er modifisert i strid med lisensen.

Fragmentert og samlet

Saken er foreløpig ikke blitt et juridisk spørsmål. Men det handler om hvordan Linux-kode lisensiert under GPLv2 blir brukt av Google i Android. Lisensen krever at den som gjenbruker koden, må gjøre det på samme vilkår som i den opprinnelige lisensen, som blant annet innebærer at man ikke sette restriksjoner for tilgang og gjenbruk.

Diskusjonen dreier seg om et utviklerbibliotek, Bionic, som kobler selve Android til Linux-kjernen. Biblioteket henter deler av filer fra kjernen og bygger et referansebibliotek, og må brukes av alle utviklere som vil bruke kjernefunksjoner i Linux. Google hevder disse fildelene etter prosessering ikke hører til det lisensierte innholdet. Hele Android er lisensiert på kryss og tvers med lisenser fra mange opphav, men dette biblioteket er ikke lenger under GPLv2, og dermed ”proprietært”.

- Google har bygget Android rundt Linux, som er lisensiert gjennom GPLv2. Hele poenget med GPLv2 er at det ikke skal være mulig å ta hele eller deler av koden med denne lisensen, og gjøre den privat og proprietær, skriver Edward Naughton ifølge Computerworlds nyhetstjeneste. Han er jurist med opphavsrett som spesialfelt.

- Jeg tviler på om denne måten å bygge systembibliotek på og frita den for GPLv2-lisens holder i retten. Enda verre er det om Google får medhold. Da har selskapet funnet en metode for å ta Linux fra åpen kildekodemiljøet og gjøre det proprietært, bit for bit, sier en bekymret Naughton.

- Hele Android-modellen ryker

Konsekvensene om Google taper en eventuell rettssak vil være katastrofale for Android. Hele miljøet av utviklere og selskaper som tjener gode penger på sine applikasjoner kan forsvinne.

Dette vil også ramme kjente applikasjoner med lukket kildekode, som Angry Birds eller Adobe Flash. De vil ”arve” GPLv2-lisensen, og koden vil dermed være åpen for bruk, endring og modifisering.

For produsenter av mobiltelefoner vil dette innebære at de ikke lenger kan lage egne tilpasninger av Android. Slike tilpasninger gjelder alt fra skjermbildedesign til egne ”skins” som skiller produsentene fra hverandre. Det vil gjøre det mindre aktuelt å lage et mangfold av enheter når alle skal se klin like ut.

Google har ikke gitt noen respons til kritikerne eller til Computerworld.

Les om:

Utvikling