GUIDE: It-ekspertens beste verktøy

GUIDE: It-ekspertens beste verktøy

Har du kastet bort verdifulle feriedager på å krangle med pc-en? Her er programmene som løser flokene og gjør deg mer effektiv.

Mange har sikkert opplevd å få problemer med datamaskinen, enten det nå er programvaren eller selve maskinvaren som er problemet. For folk flest er det ofte ikke godt å vite hvor problemet ligger eller hva man skal gjøre.

I denne artikkelen viser vi vei til en rekke programmer som hjelper deg til å finne roten til problemene, samt programmer som sjekker ytelse og status. Eller programmer som rett og slett bare hjelper deg å rydde opp i alt rotet som har samlet seg siden forrige reinstallasjon.

Krangler batteriet i den bærbare?

Mistenker du at batteriet til din bærbare ikke lader eller når full kapasitet? Usikker på om innstiller eller programmer påvirker batteritiden? Programmet BatteryMon fra Passmark kan gi deg informasjon om batteriets kapasitet, hvor raskt det tappes eller hvor raskt det lades. Det kan også vise batteriets opprinnelige kapasitet, og hvor mye man i dag får det ladet opp.

Passmark BatteryMon har tretti dagers evalueringstid med full funksjonalitet. Videre bruk koster 24 dollar (cirka 130 kroner).

Batterymon finner du her.

Detaljert systeminformasjon

System Information for Windows, eller SIW som det gjerne refereres til, er et program som gir detaljert informasjon om maskinen din, både når det gjelder konfigurasjonen for operativsystemet, applikasjonene man har installert, nettverkskonfigurasjon, drivere og maskinvaren i seg selv.

Man trenger ikke å installere programmet og blir dermed svært raskt å komme i gang med.

SIW finner du på her.

Overvåk den bærbare

Notebook Hardware Control (NHC) er et program som gir mulighet for å overvåke en rekke maskinvareelementer i en bærbar pc, blant annet temperaturer. Programmet gir videre mulighet for konfigurasjon som kan gjøre at den bærbare får bedre utnyttelse av batteriet, lavere temperaturer og lavere støynivå. På flere områder blir strømstyringsegenskapene mer avansert enn det man har mulighet for direkte i Windows.

Programmet finnes i en gratisversjon, samt i en Pro-versjon med forbedret funksjonalitet (og rettigheter for kommersiell bruk).

NHC finner du her.

Nye Windows-plater

nLite og vLite er henholdsvis beregnet for Windows XP og Windows Vista. Hensikten med programmene er å lage tilpassede installasjonsplater. Man vil her kunne velge bort komponenter som ikke skal installeres, og sette en del innstillinger på forhånd – for eksempel om User Access Control skal være aktivert i Windows.

Programmene gir også muligheter for å integrere drivere på installasjonsplaten for Windows. Dette kan være hensiktsmessig på flere områder. Spesielt aktuelt er det for harddiskkontrollere som ikke støttes av Windows i utgangspunktet, og videre spesielt for Windows XP der ekstra drivere må være på diskett (for Vista kan man ha dette på usb-minnepinne, cd med mer).

nLite og vLite finner du her.

Windows-start fra cd

BartPE er et program som lar deg «installere» Windows XP eller Windows 2000 Server i en nedskalert versjon på en cd eller dvd. Hensikten med dette kan være for å få kjørt spesifikke programmer.

For en del kan det være snakk om å få kjørt opp Windows for å kjøre en spesifikk funksjon. Dette kan være et systemverktøy eller bare for å ha tilgang til Windows for å få kopiert ut data hvis systemet har krasjet. For en del applikasjoner finnes det egne BartPE-tillegg som skal gjøre det enklere å integrere applikasjonen i en PartBE-løsning.

BartPE tar utgangspunkt i installasjonsfilene man har for Windows XP eller 2003 Server. Vista er ikke støttet, men det finnes også en lignende løsning for Vista. For PartPE kan man besøke nu2.nu, mens VistaPE finnes på vistape.net.

BartPE finner du her.

Bilde av disken

DriveImage XML fra Runtime Software er et gratisprogram for sikkerhetskopiering. Et sentralt element med programmet er at man kan lage diskbilder av hele partisjoner/harddisker. Diskbilder kan gjenopprettes til samme disk eller til en annen disk.

For gjenoppretting av system kan man sette opp DriveImage XML på en BartPE-løsning (se omtale av BartPE). Et tips kan også være å benytte Ultimate Boot CD 4 Windows som er omtalt et annet sted i denne artikkelen, der programmet også er integrert.

DriveImage XML finner du her.

Få ut søpla

Crap Cleaner (CCleaner) er et gratis systemoptimaliseringsprogram som fjerner ubrukte filer fra ditt system – noe som frigjør harddiskplass og lar Windows kjøre raskere. Det fjerner filer fra systemet ditt som du ikke behøver, som for eksempel midlertidige internettfiler, Internett cache-filer, loggfiler og slettede filer fra papirkurven. Du kan avinstallere programmer, samt fjerne programmer ved oppstart av Windows i tillegg til at du kan rydde opp i og feilsøke Windowsregisteret.

CCleaner Finner du her.

Bedre PDF-lesing

For mange blir Adobe Acrobat Reader et av de første programmene man installerer. Mye publiseres etter hvert som PDF, men etter vår mening er ikke Adobes egen leser for formatet nødvendigvis den beste. Dette både i henhold til stabilitet, ressursforbruk og generell ytelse.

Foxit Software utvikler en rekke verktøy knyttet til PDF, inkludert en egen PDF-leser. Foxit Reader er etter vår mening bedre for vanlige brukere på grunn av raskere oppstart og raskere navigering i de fleste PDF-dokumentene. Vi har heller ikke opplevd at Foxit har tatt 100 prosent av prosessoren når en PDF åpnes i nettleseren, noe som for mange i flere år har vært et problem med Adobes leser.

Foxit Reader finner du her.

Virtualisering

En del har sikkert i forbifarten lest litt om virtualisering, men ikke sett for seg at dette vil være noe som er spesielt aktuelt. Det er imidlertid mange bruksområder for virtualisering i skrivebordssammenheng – også for relativt vanlige brukere. Et aktuelt eksempel kan være at man har eldre programmer man er avhengig av, men som ikke fungerer i nyere versjoner av Windows. Man kan da installere en eldre Windows-versjon i en virtuell maskin.

Microsofts Virtual PC er gratis for Windows XP og Windows Vista. Det er nok ikke den beste virtualiseringsløsning, men den er enkel og bruke – og gratis.

Microsoft Virtual PC og alternativet VMWare finner du her.


Kraftig teksteditor

Det finnes mange gratisprogrammer som kan erstatte Notepad i Windows. PSPad er en av disse. I tillegg til generelt forbedret funksjonalitet i henhold til redigering av tekstfiler har man mye funksjonalitet som gjør at PSPad er egnet til oppgaver som blant annet programmering og webutvikling.

Programmet støtter makroer, mal-filer, ftp-tilkobling, søk og erstatt i mange filer samtidig, fargekoding av programmeringskode og lignende, kall av eksterne programmer (for eksempel kompilatorer), «koderydding» for blant annet HTML, CSS, XHTML – og mye mer. Det finnes også en rekke tillegg aktuelle for visse bruksområder.

Samtidig som programmet er funksjonsrikt opprettholdes mye av ytelsen som man har i langt enklere teksteditorer.

PSPad finner du her.

CPU- og GPU-detaljer

CPU-Z er et enkelt verktøy som gir informasjon om hvilken prosessor du har og detaljer for den – blant annet klokkefrekvens, bufferstørrelse, revisjon, busshastighet med mer. Programmet viser også prosessorens hastighet i sanntid, og da hvordan strømstyringsfunksjonen for prosessor fungerer.

GPU-Z vil på mange måter minne om CPU-Z, men som navnet tilsier, er for grafikkprosessor i stedet for systemprosessor.

Programmene finner du på henholdsvis www.cpuid.com og www.techpowerup.com/gpuz.

Du trenger bare... VLC

Svært mange bør etter hvert være kjent med mediaavspillingsprogrammet VLC. Man kan alltids få Windows Media Player til å støtte en rekke formater gjennom ekstra dekodere, samt ha andre avspillere i tillegg. VLC støtter imidlertid det meste i utgangspunktet – Wmv, DivX, Xvid, Quicktime, Real Media, MPEG1, MPEG2 og en haug andre MPEG4-varianter.

Det er ikke bare det at programmet støtter mange formater – det er også lite ressurskrevende.

VLC finner du her.

Kvalitetsavspilling med FFDShow

VLC funker med det meste, men er ikke det som gir den beste den beste avspillingskvaliteten. FFDshow gir høykvalitets dekoding av formater som DivX, XVid, MPEG1, MEPG2 med mer. I basis er svært mange av de mest benyttede formatene støttet. I tillegg tilbys mange innstillingsopsjoner som kan forbedre avspillingskvaliteten ytterligere. Det finnes en rekke guider på nettet hvordan man best kan utnytte FFDShow i henhold til kvalitet.

FFDShow finner du her.

Neste side: Analyseverktøy og benchmark-programmer

Utvikling