Heidi refser Heidi

Heidi refser Heidi

- Dette skal jeg ta opp med statsråden, sier Heidi Austlid om Microsoft-prioriteringen til Fornyingsdepartementet.

Tirsdag lanserte Heidi Grande Røys, statsråd i Fornyings- og administrasjonsdepartementet, et nytt, norsk talesyntese-program. Programmet fra Trondheim-selskapet Lingit skal gjøre det enklere for blinde og svaksynte å bruke pc.

Prosjektet er et samarbeid mellom Lingit og Microsoft Norge, som vil implementere taleressursen i sin programvare. Dette betyr at bare brukere med Windows på pc-en kan bruke dette for å lese dokumenter og skjerminnhold.

LES SAKEN HER: Norsk tale hjelper svaksynte i Windows

På spørsmål om hvordan denne proprietære lanseringen henger sammen med regjeringens ønske å fremme fri programvare i det offentlige, sier statsråden at hun takker Microsoft for innsatsen, men gjerne ønsker at flere følger etter.

- Det er regjeringens politikk å gjøre løsninger mulig på alle mulige plattformer. Vi har utfordret Microsoft på dette området, og de har gjort en bra jobb. Hvis andre kommer med viljen å gjennomføre dette på andre plattformer, vil vi støtte dem også, sier Grande Røys.

Hun påpeker at denne løsingen vil gjøre ting lettere for mange mennesker, og at Microsoft er en stor aktør innenfor offentlig sektor.

Tar det opp

Heidi Austlid er sjef i Friprog, et uavhengig kompetansesenter for fri programvare som arbeider for økt kunnskap og trygghet for valg av lønnsomme framtidsløsninger, samt å stimulere til økt konkurranse i programvarenæringen. Hun stusser litt på statsrådens tankemåte.

- Jeg syns dette må finnes også i fri programvare. Brukerne, også når det gjelder blinde og svaksynte, må selv kunne bestemme hvilke programvare de ønsker å bruke.

Austlid forklarer at universell utforming av programvare, slik at de er tilgjenglige for mange ulike brukere på sammen måte, er et av verdens viktigste mål. Det gjelder ikke bare for blinde og svaksynte, men også for barn og i undervisning er talegjenkjenning, talesyntese og talestyring av datautstyr en stor utfordring.

- Det er Heidi Grande Røys som på en måte er sjefen din og FAD er en av de store aktørene bak Friprog-senteret. Syns ikke du er det litt rart at hun nå anbefaler en løsning som bare finnes sammen med Windows?

- Det er fint at Microsoft har gjort en bra jobb. Men det finnes også løsninger som er basert på fri programvare. Jeg kommer til å ta dette opp med Grande Røys neste gang vi møtes, sier Austlid.

Torbjørn Nordgård i selskapet Lingit, som har utviklet talesyntese Lingspeak Arne, sier at det er godt mulig at den utvides til Linux-basert programvare senere.

- Det kan brukes også av andre leverandører, som åpen kildekodemiljøet, men da må de først melde seg hos oss, sier han.

Utvikling