- HTML5 er sikrere enn Flash

W3C-eksperter mener åpen kildekode er en styrke, ikke en svakhet.

Publisert Sist oppdatert

- I den proprietære verden kan selskapene la være å offentliggjøre informasjon om hull til de er tettet. I mellomtiden kan hullene utnyttes av hackere. Ettersom HTML5 og de relaterte teknologiene implementeres i det minste delvis i åpen kildekode, kan de derfor være sikrere, sier Tantek Çelik, forfatter av flere CSS-spesifikasjoner mens Chris Lilley, teknisk direktør i W3C nikker anerkjennende.

De to er blant flere W3C-personligheter som for tiden er i Oslo. W3C (World Wide Web Consortium) er organisasjonen som utvikler standarder på internett. Siste nye er HTML5 og relaterte teknologier som CSS3, Web Storage, Web Works, Geo API, Microformat med mer – gjerne forkortet til Open Web Apps (OWA), selv om en del har en tendens til å omtale totalpakken som «html5».

Lilley og Çelik slår nå tilbake mot sikkerhetsforskere som har uttrykt at OWA byr på såpass mange muligheter at det fort kan bli sikkerhetstrøbbel – jo flere muligheter, jo større sjanser for hull, har flere sikkerhetsforskere nylig sagt om OWA.

- I åpen kildekode blir hull både oppdaget og fikset kjappere. Det handler ikke om å ha null hull, som er umulig, men å fikse problemene kjapt, sier Çelik.

Dokumenter og nettapplikasjoner

Selv om OWA til sammen utgjør en pakke kraftig nok til å lage applikasjoner, mener de to at applikasjoner, slik som Gmail nærmest har blitt – blant annet med mulighet til å lese epost uten nettilgang – ikke vil dominere nettet i løpet av kort tid.

- Det blir flere og flere applikasjoner, men antallet dokumenter går ikke ned, påpeker Lilley, mens John Daggett fra W3Cs Webfonts Working Group påpeker at det finnes en gråsone mellom hva som er dokumenter og hva som er applikasjoner.

Çelik mener man ser en interessant vekst innen både dokumenter og applikasjoner.

- Dokumenter blir rikere og rikere semantisk, noe som forbedrer søkbarheten. Før søkte søkemotorene bare etter ren tekst, nå vektlegges ting som lenketekst, overskrifter og «Microformats», sier han.

Når det gjelder applikasjoner observerer Çelik eksplosjonen av slikt som finnes tilgjengelig for mobiltelefoner. Men etter hvert som det dukker opp mobiltelefoner med ulike programmeringsspråk, tror han kanskje utviklerne vil ty til OWA der det lar seg gjøre.

- Mobiltelefoner vil bli sentralisert på OWA, som virker på alle. Det blir som en konkurrent til Iphone Apps og andre proprietære plattformer, sier han, før Lilley legger til:

- Det er et økonomisk perspektiv. I stedet for å utvikle et program i forskjellige språk til forskjellige plattformer, kan selskaper bruke energi på å skape én applikasjon som fungerer på tvers av alle telefonene, sier han.

Google-idé vinner ikke ennå

En annen utfordring når det gjelder internettapplikasjoner, er tilgangsnivå. Derfor tviler både Çelik og Lilley på at Googles ambisjoner om at det aller meste skal skje i nettskyen ikke vil slå ut i blomst på lang tid.

- Nettverk er den svakeste linken, og der har optimistene misforstått, sier Çelik.

Med det mener han at folk vil ha applikasjoner som fungerer der og da, og som fungerer umiddelbart. Det vil si at internett må være kjapt nok, stabilt nok og tilgjengelig nok.

- Ideen om nettverksdatamaskiner (slik som bærbare med Google Chrome OS, journ.anm.) kan fungere noen ganger, men du trenger også å ha offline-applikasjoner.

Lilley benytter på sin side anledningen til å fremheve offline-lagring av data, kalt Web Storage, slik Gmail benytter for at du skal kunne lese din cache-lagrede epost selv om nettilgang mangler fordi du for eksempel befinner deg på en hytte i ødemarka.

- Det er derfor Web Storage er interessant, det gir deg tilgang til viktige data.

En annen ting som gjør at applikasjoner ikke tar over nettverdenen med det første, er indeksering.

- Det er ironisk at Google prater om applikasjoner, men at ikke en gang Google kan indeksere applikasjonene. Flash og Javascript blir heller ikke indeksert. Derfor trenger vi fortsatt dokumenter. Og jo rikere dokumentene er, jo lettere blir de å finne. Derfor er verdensveven fortsatt dokumenter, sier Çelik.

HTML5 og OWA vil ikke drepe Flash foreløpig, tror gjengen. Men etablerte, velkjente nettsider vil dø. Les mer på neste side!