Hva blir Apple uten Steve Jobs?

Hva blir Apple uten Steve Jobs?

KOMMENTAR: Steve Jobs avgang som daglig leder i it-giganten kan få følger.

Natt til i dag kom den overraskende nyheten om at Steve Jobs, den profilerte topplederen og gründeren i Apple, trekker seg som daglig leder. Jobs gir imidlertid ikke fra seg all makt – han fortsetter som styreformann. Dermed kan vi forvente at Jobs også i fremtiden vil ha en finger eller to med i Apple-spillet, om enn ikke i fullt så stor grad som til nå.

Heretter er det Tim Cook som skal styre skuta. Cook har til nå titulert seg som Chief Operating Officer, og har blant annet vært Jobs' stedfortreder i sistnevntes sykefravær.

Cook overtar styringen i Apple på et tidspunkt hvor selskapet rent strategisk sett befinner seg ved et spennende veiskille. Apple har allerede det Google og Microsoft på hver sin kant forsøker å skaffe seg, nemlig en komplett pakke bestående av både maskin- og programvare. Alle skal de slåss om lukrative markedsandeler i det hurtigvoksende markedet for smarttelefoner fremover.

Apple uten Jobs

Men hva blir Apple uten Steve Jobs? Mye av svaret på dette er trolig på finne i Jobs' personlighet og lederstil. Steve Jobs er mannen som ble sagt opp fra firmaet han selv var med å stifte, for deretter å gjøre comeback noen år senere. Deretter startet han arbeidet med å løfte selskapet til nye høyder, et arbeid som gjennom flere år ikke bare har gitt hyggelige finansielle resultater, men også et varemerke mange vil misunne selskapet – et varemerke som i dag er blant de mest verdifulle i hele verden.

Steve Jobs er en respektert leder innad i Apple-kretser. Han kjenner til alt selskapet arbeider med, og er heller ikke redd for å foreta store endringer når noe ikke fungerer. En handlingens mann, altså. Jobs er neppe den eneste topplederen med en sterk vilje, men det er ikke mange andre toppledere som kan matche Jobs posisjon som gründer og "selskapsvelgjører". Med Jobs forsvinner altså en sterk lederskikkelse.

Produktutvikling er ett av områdene Jobs har demonstrert sin innflytelse på. Etter hva den amerikanske avisen Business Insider erfarer, var det Jobs som i sin tid sørget for å skrelle Mac-produktlinjen ned til et fåtalls modeller. Jobs er også mannen som skal ha nektet å utstyre Apple-musen med to knapper. Beslutningen om at Apple Iphone ikke skulle kunne gjøre alt på én gang skal også ha vært påvirket av den avtroppende lederen.

Selv om Apple har mistet flere nøkkelmedarbeidere, har Steve Jobs' navn definitivt også en innflytelse i forbindelse med rekruttering. Apple er i dag et navn mange gjerne vil ha på cv-en, noe som utvilsomt skyldes nettopp denne mannen. Vil Tim Cook ha det samme "draget" på potensiell ny arbeidskraft som sin forgjenger?

Jobs har dessuten en viss status som kulturikon. Pressekonferanser i regi av Jobs er kjent for god oppslutning, mye takket være Jobs' egenskaper som foredragsholder. Han vet å benytte seg av de fleste virkemidler, ikke bare kjedelige Powerpoint-presentasjoner.

Vi tror Steve Jobs' sko kan bli utfordrende å fylle for Tim Cook. Umulig er det neppe, men definitivt krevende. Listen er lagt høyt. Da gjenstår det bare å se om Cook og hans team har det som trengs for å videreføre Jobs' arv.

Utvikling