Hva skjedde med Rosing-vinnerne? Del 3

Hva skjedde med Rosing-vinnerne? Del 3

DEL 3: Tredje del i serien om tidligere vinnere av Rosings kreativitetspris tar for seg vinnerne fra 1998 til og med 2002.

1998: Systems in Motion

Systems in Motion (SIM) ble stiftet i Trondheim i 1994. Fire år seinere mottok selskapet Rosing-prisen for sin innovative løsning for 3d-visualisering, Rational Reducer. I 2005 ble SIM et datterselskap av Sens Intellifield, og ble en del av Kongsberg Maritime i 2007.

Øyvind Rideng har vært både salgssjef og daglig leder i SIM.

- Jeg vil si det har gått bra med SIM. Terningkast fem. Ikke helt der oppe med Trolltech, Opera og Fast, men vi har vokst bra med teknologien vår, slår han fast.

Blant annet brukes teknologien til sanntidsvisualisering for oljefeltene Snøhvit og Ormen Lange, og har en rekke internasjonale kontrakter å skryte av. Storheter som NASA, Boeing, Airbus og BMW er på kundelisten.

FORNØYD GJENG: Systems in Motion mottok 100 000 kroner for sin innovative visualiseringsløsning. (FOTO: Dataforeningen)

Som en del av prisen, mottok SIM 100 000 kroner. Pengene kom godt med i startfasen.

- Dette var viktige penger for oss. I tillegg var prisen betydningsfull for den interne motivasjonen, sier Rideng, som ser gode muligheter for vekst fremover.

Omsetningen ble doblet i fjor, den rundet 30 millioner kroner, og selskapet har god lønnsomhet.

1999: Birdstep Technology

Birdstep Technology vant prisen for produktet Ice Breaker i 1999. Juryen sa følgende i forbindelse med avgjørelsen:

Årets vinner av kreativitetsprisen har over lang tid og med stor tålmodighet utviklet sin kjerneteknologi til et ferdig produkt. Internett og fremveksten av det mobile kommuniserende mennesket har bidratt til at vinnerens small footprint-teknologi omsider kan finne sitt marked. Etter juryens mening kan det lille produktet vokse og bli til en teknologisk og økonomisk isbryter.

Prisen ble mottatt av Birdstep-gründer Olaf Vethe. Da det viste seg svært vanskelig å komme i kontakt med Vethe, tok vi en prat med Steinar Sande i stedet. Han leder selskapets databaseenhet i Seattle.

- RDM Mobile er en slags arvtaker til det som en gang i sin spede begynnelse ble kalt Ice Breaker. RDM Mobile inngår i dag i en familieportefølje på tre produkter, henholdsvis RDM Embedded, RDM Mobile og RDM Server.

EKSISTERER FORTSATT: Olaf Vethe mottok prisen for sin Ice Breaker-teknologi. Dette er nå basis for Birdsteps RDM Mobile. (FOTO: Dataforeningen)

Han forteller videre at Siemens er blant selskapene som har valgt RDM Mobile.

- En annen morsom kunde er Daimler Chrysler, eller Daimler, som de heter i dag. Den nye Mercedes S-klassen har RDM Mobile i seg, så vi er godt fornøyd med utviklingen av det som en gang startet som Ice Breaker.

2000: Computouch

I 2000 gikk prisen til Computouch, som hadde utviklet en såkalt taktil mus. Om løsningen uttalte juryen følgende.

Årets vinner forener det teknologiske med det praktiske. Sammensmeltningen av maskin og programvare gjør produktet unikt i sin genre. Juryen finner i utgangspunktet løsningen fascinerende, men vektlegger også de visjonene opphavsmennene har for videreutvikling og anvendelse. Produktet kan endre utviklingen av menneske-maskin kommunikasjon.

Dessverre for Computouch har ikke produktet generert den helt store suksessen. I hvert fall ikke enda. Men administrerende direktør Hans Steller har ikke gitt opp håpet.

- Vi har brukt masse penger og skapt masse interesse, men dessverre har vi ikke kommet så langt som vi skulle håpe, innrømmer han.

Det største problemet er at Steller trenger mer penger for å få jobbet videre med løsningen.

- Teknologien er ikke død, men i hvilemodus. Vi mener fortsatt at vi har en enestående teknologi, men vi trenger penger for å få gjort noe med den. Vi har jo patentene.

Selskapet fikk støtte fra både Forskningsrådet og EU, da alle tilsynelatende syntes at den taktile musen var en svært god idé. Men Computouch var nok forut for sin tid.

- Jeg har måttet ta meg en annen jobb for å fø familien. Det medfører dessverre at Computouch er venstrehåndsarbeid. Men vi kjemper videre, forsikrer Steller.

2002: Trolltech

Trolltech har blitt omtalt som et av de tre store norske programvareselskapene den siste tiden. Opera og Fast er de to andre. Selskapet fikk fornyet oppmerksomhet da det nylig ble kjøpt av Nokia.

I 2002 sa juryen dette om løsningen Qtopia 1.6, som vant prisen:

Årets vinner har utviklet et produkt for håndholdte datamaskiner og mobiltelefoner som har vakt anerkjennelse i internasjonale datamedier. Juryen har vektlagt at produktet holdet svært høy kvalitet og at det har et betydelig eksportpotensial. Leverandøren har allerede inngått intensjons- og samarbeidsavtaler med flere betydelige internasjonale aktører. Produktet er et applikasjonsmiljø for håndholdte datamaskiner basert på Linux - og det konkurrerer med systemer fra store internasjonale aktører som Microsoft, Symbian og Palm.

Trolltech-sjef Eirik Chambe-Eng mener at akkurat denne prisen henger høyt.

- Da vi vant opplevde vi at prisen har status i informatikkmiljøet i Norge. Det var en ære å bli valgt ut, og det viste at det vi holdt på med ga mening og hadde kvalitet, sier han.

FESTER MED DE STORE: Nokias oppkjøp av Trolltech er et faktum. Her er Eirik Chambe-Eng sammen med Nokias utviklingsdirektør Lee Williams. (FOTO: Ahlert Hysing)

Som Computerworld har skrevet ved tidligere anledninger, hadde Trolltech store problemer med å få pengestøtte i oppstarten. Det føltes derfor som en aldri så liten revansj å få Rosing-prisen.

Trolltech er utvilsomt den Rosing-vinneren som har gjort det best i ettertid, til tross for at selskapet fortsatt ikke har tjent de helt store pengene. Men omsetningen er det ingenting å si på. I 2006 endte den på 174 millioner kroner.

- Tallene for 2007 er ikke klare enda, men vi er et selskap i vekst så det blir nok en solid økning, konkluderer Chambe-Eng.

LES OGSÅ: Hva skjedde med Rosing-vinnerne, del 1

LES OGSÅ: Hva skjedde med Rosing-vinnerne, del 2

Les om:

Utvikling