Hvor lenge lever Flash?

- Flash døde den dagen Iphone ikke støttet det, sier Håkon Wium Lie til Computerworld. Snart er HTML5 ferdig, men Flash-formatet er seiglivet.

Publisert Sist oppdatert

Adobes proprietære Flashformat har mange ganger blitt spådd en snarlig død.

Men fortsatt er Flash mange webutvikleres trofaste venn og brukes på svært mange nettsteder. Men veksten i nettbrett og mobiler og et mer mobilt internettbruk gir vind i seilene for den åpne standarden HTML5.

Håkon Wium Lie i Opera Software har fulgt kampen nøye, selskapet støtter oppunder HTML5 og teknologidirektøren regner med en «ferdig» standard for HTML5 i løpet av et år.

- Vi skulle gjerne sett at det gikk raskere, men det fine er at mange elementer av HTML5 allerede brukes i stor skala. Det er litt todelt når man kan kalle det en ferdig standard, sier Wium Lie.

Øsnker det ferdig

Han forteller at World Wide Web Consortium (W3C) og deres medlemmer ønsker en standard, basert på spesifikasjonene, så raskt som mulig.

- Når HTML5 er ferdig er et komplisert spørsmål. W3C vil ha det ferdig, samtidig vil mange som jobber med standarden ha en «living specification» - som stadig videreutvikles. Det må ikke være en sluttdato. Du både låser en standard og jobber videre med det. Så blir det en diskusjon om man da skal kalle det HTML6, men videreutvikles skal det, sier han.

På spørsmål om når han tror Flash vi svinne hen, svarer teknologidirektøren:

- Flash døde den dagen Iphone ikke støttet det.

- Siden har fokus vært på HTML5. Det er slik vi ønsker verden skal være, basert på åpne standarder. Vi har vært med siden starten. Vi skulle gjerne sett det gikk raskere. Men HTML5 er imidlertid ferdig til bruk – og brukes – selv om den formelt sett ikke er det, sier Wium Lie.

Mindre og mindre Flash

Anders Christensen er avdelingsleder for interaktive tjenester i Bekk. Han syns det er vanskelig å si noe eksakt om når HTML5 har banket Flash.

- Det er de store aktører som har satt i gang spillet. Apple har kanskje ikke akkurat gått i krig mot Flash, med de har i alle fall gjort vanskelig for Adobe.

Han mener utviklingen av løsninger for mobil og nettbrett vil være det drivende.

- Det jeg kan si er vi gjør vesentlig mindre Flash-løsninger i dag enn for noe bare få år siden. De fleste av våre kunder ønsker seg teknologier som er mer forutsigbar og enklere. Og fordelen med HTML er at det ikke på samme krever spesialkompetanse, sier Christensen.

HTML-kompetanse er dermed enklere å få tilgang til.

- Samtidig må det sies, ut fra et kreativt ståsted, at det er enkelte begrensninger i HTML-teknologien. Det er mange ting som ikke er like enkelt å få frem. Flash har fremdeles et fortrinn ved at man kan gjøre mer.

- Når tror du Flash vil dø?

- Det er vanskelig å si. For alt vi vet kan det dukke opp noe helt annet også. Utviklingen går raskt, ser man på utviklingen av HTML de siste fem årene, og trekker den linjen fremover, taler det for at styrkeforholdet går i HTML sin favør.