Hvor mye Photoshop får du gratis?

PRØVEKJØRT: Adobe har lansert betaversjonen av Photoshop Express, som byr på gratis bildebehandling via internett. Men er dette Photoshop?

Publisert Sist oppdatert

Det har vært kjent lenge at Adobe har jobbet med en nettbasert bildebehandler, og nå er den offentlige betaversjonen lansert. Det store spørsmålet er: Hvor mye «Photoshop» er det i løsningen.

Løsningen innebærer at du kan sitte og jobbe med bildene dine i nettleseren din, i et elegant Flash-basert brukergrensesnitt.

Foruten å drive vanlig bildebehandling, gjøre bildene skarpere, gi dem bedre farger og så videre, får du i tillegg to gigabyte med lagringsplass til bildene dine på Adobes servere.

LES OGSÅ: Slik er nye Elements

Dessuten kan du publisere utvalgte bilder – eller alle, om du vil – på nettet. Når du sender noen en link til bildene dine, trenger de forøvrig ikke registrere seg for å få se bildene.

Løsningen er gratis å bruke. De eneste betingelsene er at du har en pc som er tilkoblet internett og som har nettleser (finnes det noen som ikke har det?) og som dessuten har gratisprogrammet Adobe Flash Player versjon 9 installert.

Erfaringene

Vi har brukt Adobe Photoshop Express bare i noen få dager, så dette er høyst foreløpige erfaringer.

LES OGSÅ: Microsoft lisensierer Flash

For å få ta i bruk løsningen, må du gjennom en enkel registreringsrutine. Nøkkelen er en aktiv e-postadresse som du må besitte. Utover det spør Adobe bare om alder og hvilket land du bor i – og i betaversjonen bor alle i USA...

Når du har logget deg inn, har du i utgangspunktet tre hovedvinduer å velge mellom: My Photos, hvor du jobber med bildene dine; My Gallery, som viser bildeseriene du har publisert på nettet, og Browse, hvor du får opp alle publiserte gallerier.

I tillegg har du tilgang til hjelpefunksjoner, kontooppsett og så videre.

Opplastingsmodulen i arbeid. Du må være sikker på at du har alle rettigheter til bildene du laster opp.

For å laste opp bilder, klikker du på Uload Photos øverst til venstre i skjermbildet. I dialogruten som kommer opp, manøvrerer du deg til mappen på disken din er de aktuelle bildene ligger.

Jeg lastet opp 19 jpeg-bilder i varierende filstørrelse, fra vel 300 kB til 1,1 MB, totalt 13,6 MB – slik informasjon finner du i opplastingsvinduet. Opplastingen tok i dette tilfellet cirka tre minutter, som jeg opplevde som helt ok ventetid.

Forøvrig er det jo mange andre ledd underveis enn bare Adobes servere som bestemmer hvor fort opplastingen skal foregå.

Før opplastingen begynner, kan du velge om du vil legge bildene i biblioteket, i et eksisterende album eller opprette et nytt album.

Etter at jeg hadde lastet opp bildene mine, var det en liten forsinkelse på 5-6 sekunder fra jeg klikket på et bilde til det kom opp skarpt på skjermen – det var en uskarp versjon som dukket opp først. Slike forsinkelser kan man oppleve også med lokalt installerte applikasjoner.

Det er grunn til å tro at de legges en «preview-fil» på pc-ens harddisk når man ser på et bilde, for neste gang man klikker på et bilde man har åpnet før, kommer det frem skarpt med én gang – også etter at man har vært utlogget.

Man bestemmer selv hvor mye diskplass Adobe får lov å bruke på pc-en.

I Adobe Flash Player-oppsettet blir man spurt hvor mye informasjon static.photoshop.com – tjenesten som tar hånd om opplastingen – kan lagre på pc-en din. Standard er 100 kB.

Etter at jeg hadde lastet opp mine 19 bilder på 13,6 MB, sto det at maskinen i øyeblikket lagret 3 kB på disken! Man kan sette tallet fra ingenting til uendelig.

LES OGSÅ: Adobe krypterer Flash-video

I Flash-oppsettet bestemmer man også om static.photoshop.com kan få tilgang til mikrofon og webkamera koblet til pc-en din.

Oppsett-tjenesten kjøres lokal på pc-en, men aksesseres fra Adobes websted. Adobe forsikrer imidlertid at selskapet ikke har tilgang til oppsettet og heller ikke kan se noen personlig informasjon på pc-en din.

Valgfri visning

Man kan velge om man vil la bildene vises enkeltvis, med hele albumet eller biblioteket som en stripe øverst og hvert enkelt utvalgt bilde i stor versjon nedenfor, eller om de skal vises i et rutemønster. Det tredje alternativet er en tabell der det også vises mye tekstinformasjon, blant annet om når bildet ble tatt, når det ble lastet opp, når det ble redigert, bildestørrelse i piksler og hvilken rangering det har. Bildene kan rangeres med fra null til fem stjerner.

Så enkelt er det å sende et bilde med e-post.

Ser man på enkelbilder, kommer all denne informasjonen frem når man trykker på en i (for info) nederst til høyre på skjermen. Da får man også opp en rute der man taste inn bildetekst. Klikker man på Advanced, kommer litt av filinformasjonen som man finner i vanlige Photoshop og Photoshop Elements frem, om hva slags kamera som ble benyttet, lukkertid og blenderåpning og så videre.

LES OGSÅ: Ny Adobe-plattform klar

Nederst i skjermvinduet har man ikoner for å gå til andre deler av programmet, for eksempel for å dele album, se på lysbildeshow, redigere bilder, sende bilder med e-post eller fjerne bilder fra biblioteket.

Lysbildeshow er den greieste måten å se bildeserier på. I lysbildemodus får man tilgang til å justere oppsettet. Blant annet hvor lenge hvert bilde skal vises, så vidt jeg kunne se fra rundt ett sekund til cirka åtte sekunder. Visningstiden påvirkes av hvor stor den neste bildefilen er (den må jo lastes ned før den kan erstatte bildet du ser på) og hvor rask internettforbindelsen er.

Da jeg satte den til korteste tid, varierte visningstiden sterkt fra bilde til bilde. Lysbildeshowet ble jevnere og mer behagelige å se på etter jeg økte varigheten noe. Man kan også velge om bildene skal gli inn eller sprette frem, og man kan velge forskjellige former for 3D-visning.

Bilderedigering, eller...

Det mest spennende med å ta i bruk Adobe Photoshop Express for første gang er å se hvor mye av selve Photoshop man får med i denne ekspressutgaven, med andre ord hva slags muligheter for bilderedigering som medfølger.

Slik ser e-postmeldingen ut når du mottar bilde fra en bekjent som bruker Adobe Photoshop Express.

For eksempel kan man zoome inn til 800 prosent for å sjekke detaljer.

Når man redigerer, vil det for hver kommando man setter i verk lagres en utgave av bildet som blir liggende på en linje nederst i skjermbildet. Dermed kan man til enhver tid gå tilbake til en tidligere versjon av bildet, eller tilbake til originalen. Elegant.

Mange av justeringene består i å velge blant en håndfull variable endringer som er avbildet ovenfor bildet. Dette gjelder for eksempel ved autokorrektur, eksponering (lysere og mørkere), fargemetning, hvitbalanse, oppskarping og så videre. Det er nok bare å holde markøren over et av valgene for å se effekten.

På samme måte kan man bare holde markøren over en av redigeringskommandoene som man kan velge blant for å få frem en beskrivende tekst av hva kommandoen gjør.

Friske farger

Blant de mer eksotiske kommandoene er «Pop Color», som lager friske fargesjatteringer av bildene. Hvis jeg ville, kunne jeg har gjort alle fjellbildene mine blålige eller rosa. Man kan også velge en eksisterende farge i bildet som da vil bli den dominerende.

Personlig likte jeg bedre at man også har flere «fargemuligheter» å velge blant når man vil gjøre om bildet til et sort/hvitt-bilde. Det blir omtrent som den gang vi fotograferte i sort/hvitt med film og brukte røde, gule og grønne filtre foran objektivet. Rødt filter gjorde for eksempel blå himmel meget mørk slik at den sto i sterk kontrast til hvite skyer.

Her er det valgt visning av enkeltbilder. Til høyre får man se mye informasjon om bildene.

Selv om man har redigert og endret mye i et bilde samt lagret endringene, kan man senere hente det tilbake og føre det tilbake til sin originale form. Trykker man på en knapp merket «View Original», får man se originalen mens knappen holdes nede, og når man slipper den går bildet tilbake til sin redigerte modus – uten ventetid. «Reset All» setter bildet tilbake til slik det var da det ble lastet opp.

Hvem som helst kan gå inn og se på bildegalleriene som folk legger ut via Adobe Photoshop Express.

Å sende e-post er den enkleste ting i verden. Det er bare å skrive inn e-postadressen til mottakeren, taste inn en liten hilsen og trykke på send. Sekunder senere er e-postmeldingen med bildet fremme i mottakerens e-postkasse.

Jeg sendte tilbake til meg selv et bilde jeg hadde lastet opp til Adobe Pho toshop Express, og det var i nøyaktig samme oppløsning og kvalitet som bildet originalen – bildene blir altså ikke komprimert eller bearbeidet på noen måte uten at du gjør det selv.

Kommandoen Sketch omdanner bildet ditt til en tegning eller et maleri i litt variable sjatteringer, omtrent som en filtereffekt i Photoshop. Jeg tipper vi kommer til å se mer av slike effekter i kommende versjoner av programmet, fra Adobe selv eller kanskje fra tredjeparter.

Redigeringserfaringene så langt gir ikke mye vitnesbyrd om at Adobe Photoshop Express har noe med Adobe å gjøre. Selv om det sikkert er veletablert Adobe-kode og -teknologi som ligger til grunn for tjenesten, synes ikke det på overflaten.

Enkel innlogging til Adobe Photoshop Express.

Konklusjon

Adobe Photoshop Express representerer en spennende produktlansering. Når et så sterkt navn innen digital bildebehandling som Adobe stiller seg bak en gratisløsning som dette, vil det sikkert tiltrekke seg mange brukere.

Om de blir fornøyd, gjenstår å se, men førsteinntrykket av betaversjonen tyder på at dette kan bli en attraktiv bildebehandlingsløsning for digitalfotografer på forbrukernivå uten de helt store fotoambisjonene.

Løsningen er lett å bruke, dekker de mest grunnleggende bildebehandlingsbehovene pluss noen til, og gjør det dessuten enkelt å dele bilder med venner og kjente.

Av svakheter merker vi oss at det nettopp ikke lar seg gjøre å begrense delingen av bilder til bare venner og kjente. Man har valget mellom hele verden eller ingen. Mulighet for passordstyrt bildedeling bør komme i den ferdige versjonen.

Lisensbetingelsene kan nok også skape debatt, for Adobe forbeholder seg retten til å kunne bruke bildene som du publiserer, etter eget forgodtbefinnende til evig tid!

LES OGSÅ: Coreldraw X4 utfordrer Photoshop CS3

Du kan søke på fritt valgte søkeord i publiserte album og gallerier, men i motsetning til for eksempel Adobe Photoshop Elements kan du ikke legge til nøkkelord for lett gjenfinning av bilder.

Dessuten mangler løsningen en skikkelig fotoutskriftsfunksjon, og det er tragisk at brukere med kameraer som har oppløsning på 12 megapiksler eller mer ikke kan bruke høyeste oppløsning. Bildene må være på under 4000 piksler både i høyden og bredden.

Hovedkonklusjonen vår er uansett at Adobe Photoshop Express ikke gjør noen andre Adobe-produkter overflødige. Noen har spekulert i om denne løsningen etter hvert vil erstatte den ordinære forbrukerversjonen av Photoshop, Adobe Photoshop Elements.

Det ville i så fall være en tragedie, for Photoshop Elements inneholder en uendelighet av funksjoner som Photoshop Express ikke har og som det heller ikke er naturlig at Photoshop Express får.

Adobe Photoshop Express beta

Ettersom Adobe Photoshop Express foreløpig bare foreligger i beta-versjon, er det ikke aktuelt å gi produktet noen karakter ennå.

Internett: www.adobe.com

Pris: Gratis

Pluss: Brukbare redigeringsmuligheter for husbruk, enkelt brukergrensesnitt, tiltalende design.

Minus: Begrenset lagringsplass på nettet. Støtter ikke bildefiler med høy oppløsning.