IE-fri Windows 7 vrakes

IE-fri Windows 7 vrakes

Potensielt leverandør-mareritt avlyses, det blir ingen Windows 7E.

Microsoft satser på at EU vil godta at brukerne får opp en valgmeny for nettleser, og skroter dermed planene om en spesialutgave for Europa, Windows 7E.

Det er budskapet fra selskapet i et nytt blogginnlegg.

Microsoft innrømmer at de ikke er overlykkelige over å gi brukerne hjelp til å velge noe annet enn deres egen nettleser Internett Explorer (IE).

- Som du kan forestille deg var det ikke lett for Microsoft å akseptere ideen om at vi i bunn og grunn vil promotere direkte konkurrerende programvare inne i flagskip-produktet vårt, Windows, sier Dave Heiner, en av selskapets direktører, i bloggen.

Valgskjerm

Tankene om Windows 7E kom for rundt to måneder siden, ment som en mulig løsning på Microsofts store utfordring med EU. Windows 7E skulle ikke ha noen nettleser innebygd.

Opera har klaget Microsoft inn til EU for monopolvirksomhet, ettersom brukerne til nå ikke har blitt tilbudt noe annet enn nettleseren IE når de har kjøpt datamaskin med Windows.

EU sa seg forrige uke positive til en løsning med en valgmeny, der brukerne gis informasjon og linker om konkurrenter som Opera, Firefox, Chrome, Safari og andre. Valgmenyen vil etter planene dukke opp som en nettside i IE, som vises første gang man kjører nettleseren.

Saken fortsetter under bildet

SLIK: Slik vil Microsofts valgmeny se ut. (Skjermdump: Microsoft)

- I kjølvannet av utviklingen forrige uke, og etter hvert som vi teller tilbakemeldinger på Windows 7E som vi har mottatt fra fabrikanter og partnere, er jeg glad for å kunne meddele at vi vil sende den samme versjonen av Windows 7 i Europa i oktober som i resten av verden, skriver heiner i bloggen.

Dermed skrinlegges 7E-planene, og man går for valgmeny over hele linja.

Skeptiske leverandører og gigaselskaper

Heiner innrømmer at leverandørene ikke har satt pris på tanken om å måtte sjonglere med installasjon av Windows 7E og vanlig Windows avhengig av hvilket land datamaskinene skal selges i.

- Flere var bekymret for kompleksiteten i å bytte Windows-versjonen som sendes ut i Europa hvis vårt menyforslag til slutt ble godtatt av kommisjonen og vi hadde sluttet å selge Windows 7E.

Heiner sier også at store, internasjonale selskaper har vært skeptiske til å måtte rulle ut to forskjellige Windows-installasjoner avhengig av land.

- Dette vil også strømlinjeforme prosessen med utrulling i store selskaper, fordi Windows vil være den samme i Europa som i resten av veden.

Det positive for Europa-kunder er at de nå kan oppgradere fra Vista, i ordets rette betydning. Totalfjerningen av IE i Windows 7E hadde gjort at harddisken måtte blitt formatert først.

For Microsofts del betyr løsningen at Microsoft kan selge oppgradering av Windows også i Europa. Med Windows 7E har planen vært å selge fullversjon til oppgraderingspris for å komme rundt utfordringen med at harddisken måtte blitt formatert. Dette har brukerne blitt informert om. Det er foreløpig uklart hva som skjer med brukere som allerede har bestilt «Windows 7E Upgrade», som altså i prinsippet er en fullversjon og ikke en reell oppgradering.

Kan stå opp fra de døde

I tillegg kan det godt hende Windows 7E står opp fra de døde om EU ikke spiller på lag, truer Heiner.

- Vi ser at det fortsatt er flere steg igjen for kommisjonens gjennomgang av vårt forslag og at vi ikke er helt ferdig. Hvis valgmenyen ikke aksepteres av en eller annen grunn vil vi måtte vurdere alternative veier, inkludert reintroduksjon av en Windows 7E-versjon for Europa, sier han.

Men om planene går i orden vil tilsvarende valgmeny bli lagt inn i Vista og Xp.

Opera-sjef Jon von Tetzchner sa forrige uke til Computerworld at han er usikker på om Opera er fornøyde eller ikke med denne valgmenyen.

- I utgangspunkt er det positivt at brukerne kan velge. Mer valgfrihet er bra. Men vi må se på hvordan dette er i praksis, og se på detaljene før vi kan gi et endelig svar.

Utvikling