Visual Studio 2015 (Skjermdump: Microsoft)

VISUAL STUDIO 2015: Flere funksjoner for debugging i nye Visual Studio. (Skjermdump: Microsoft)

Ikke bare for Windows

Ferske Visual Studio 2015 er en verktøykasse for utviklng på multiplattform.

Det er ikke bare Windows 10 Microsoft lanserer i juli i år. Denne uken slapp selskapet Visual Studio 2015, komplett med støtte for en rekke plattformer, språk og miljøer.

En bloggpost på MSDN legger utviklingssjef S. Somasegar ut om alt det nye i Visual Studio 2015. Det meste nye er i debugging, koding, diagnostikk og omarbeiding av kode.

Ny kompilator: Roslyn

Visual Studio 2015 er den første som bruker den nye Roslyn-kompilatoren. Roslyn er utviklet av Microsoft, spesielt med tanke på avansert debugging for C# og Visual Basic, og mye ny funksjonalitet er direkte knyttet til den nye kompilatoren. Et kjekt eksempel er "Light Bulbs", altså lyspærer, som proaktivt bistår med forslag til å løse kodeproblemer eller forslag for å forbedre koden.

Nok en ny funksjon introdusert med Roslyn er ny mulighet i Visual Studio for å skrive og definere egne varsler og forslag. Det kan være nyttig i tilfeller der det er hensiktsmessig å hjelpe utviklere fra å gjøre vanlige feil eller bryte spesifiserte retningslinjer.

Hundrevis av nye funksjoner

Det er mye nytt i Visual Studio 2015, og mange av de nye funksjonene er på debugging-siden. En hel liten samling av verktøy er tilgjengelig under et felles grensesnitt, og utvikler kan nå få direkte informasjon om kodeytelse direkte i editoren.

Den nye funksjonen Perftips lar for eksempel brukeren opprette breakpoints som Perftips undersøker, og melder om ytelse frem til pausen i kjøringen.

Visual Studio 2015 er også den første som fullt og helt støtter utvikling av Windows-applikasjoner som kan kjøres på tvers av forskjellige Windows-enheter, fra desktop og mobil til Hololens.

Windows, IOS og Android

Visual Studio er ikke lenger ensbetydende med Windows-utvikling. Med lanseringen av Visual Studio Code tidligere i år, leverer Microsoft en gratis editor for både Windows, OS X og GNU/Linux. 

Selskapet fortsetter multiplattform-tenkingen i Visual Studio 2015, og selv verktøyet fortsatt bare er tilgjenglig for Windows, så er det utvidet med støtte for en rekke språk.

Utviklere kan boltre seg med utvikling av applikasjoner med Node.js, Python og C++14 (inkludert beta-støtte for versjon 17), samt Microsofts egen C# 6, .Net 4.6, VB.Net 12, ASP.Net 5 og F# 4. Inkludert er også verktøy for mobilutvikling som lar utviklere programmere for IOS, Android og Windows Phone - i det språket utvikler foretrekker.

Naturlig nok er Visual Studio 2015 dessuten koblet tettere sammen mot Azure, som kan trekkes inn med et enkelt museklikk, og det kan kobles mot Microsofts team-portefølje som Team Foundation Server 2015 og Visual Studio Online.

Gratisversjonen, Visual Studio 2015 Community, kan lastes ned fra MSDN. Sjekk også ut Visual Studio Code, gratis og lett tilgjengelig.

Utvikling