iMovie 09: Hva er nytt?

iMovie 09: Hva er nytt?

Apples Phil Schiller leverte åpningstalen for årets MacworldExpo-messe, og introduserte tre nyheter. Én av dem er en ny versjon av iLife-sviten, med iMovie 09.

iLife '09 er Apples svite for bilder, fotografier, filmer og musikk. Alle Mac-brukere vil være kjent med pakken, da den følger med enhver Mac som selges. Og faktisk vil også en god del Windows-brukere kjenne til iTunes.

LES OGSÅ: iPhoto '09: Hva er nytt?

Den forrige versjonen av iMovie, med nummer '08, viste seg å være en helt ny versjon av programmet, med helt ny arbeidsflyt. Ikke alle var like begeistret for endringene, og Apple har hatt ambisjoner for iMovie '09 om å omforene både nye og gamle funksjoner. Her er nyhetene i iMovie '09:

Avansert dra-og-slipp redigering

Apple har gjort det enkelt å legge klipp fra biblioteket opp på arbeidslinjen. Klikk-og-dra for å markere et utsnitt i et videoklipp, og dra det over i klippelinjen.

Drar man et klipp oppå et annet klipp, forutser programmet at du har en hensikt med dette, og du blir presentert for en rekke valg. Du kan erstatte hele klippet, erstatte lyden i det eksisterende klippet med lyden fra det nye, eller du kan sette det nye klippe inn i det gamle. Velger man splitting, vil det nye klippet bli satt inn der den grafiske markøren er i forhold til hele klippet. En enkel og rask måte å klippe på, simpelthen ved å dra og slippe.

Presisjons-redigering

Et nytt verktøy i iMovie '09 er Precision Editor. Dette er en mer detaljert klippelinje, som viser to klipp opp mot hverandre dersom man ønsker å finstemme overgangen mellom dem. Inn- og utpunkt velges grafisk, og man kan skrubbe gjennom klippene bilde for bilde ved behov. Presisjons-verktøyet fungerer både for lyd og bilde, og også for overganger, titler, osv.

Animerte titler og effekter

Apple har inkludert en lang rekke tittel- og tekst-maler som kan legges oppå klippene, eller være frittstående sekvenser og vignetter. Og disse kan selvfølgelig redigeres senere. I tillegg kan avspillings-hastigheten på klipp justeres som en egen effekt, som sakte eller hurtig film. Eller baklengs avspilling.

Det finnes også diverse video-effekter som gir klippene grafiske effekter som om du legger på et filter i Photoshop. Det fine er at disse kan legges på, og er straks klare for umiddelbar avspilling. Ingen rendring av effektene og tilhørende ventetid - rett til print!

LES OGSÅ: Omdiskuterte endringer i Photoshop CS4

Video-stabilisering

Den mest imponerende nyheten i iMovie '09 er muligens den nye videostabiliserings-funksjonen. Klippene må velges og analyseres, og dette kan ta noe tid. Men det er verdt ventetiden. Og denne prosessen endrer ikke original-klippet - stabiliseringen er en effekt som legges på i klippet, og også denne effekten er umiddelbar. Slutt på håndholdt kamera-risting, med andre ord!

Temaer

Temaer er et eget oppsett for grafikk, som kan tilføres et helt video-prosjekt. Dette er tittelsekvensen, men også overganger mellom klipp fortløpende. Temaene er blant annet Photo Album, Bulletin Board, Comic Book, Scrapbook og Filmstrip.

De som er kjent med iPhoto-temaene vil kjenne seg igjen. For eksempel er Bulletin Board en oppslagstavle, der klippene er hengt opp med virtuelle tegnestifter. Og overgangen mellom klippene kan være en visuell effekt som panorering mellom klipp som er hengt opp på tavlen. Temaene kan selvfølgelig byttes ut under arbeidet med prosjektet, og også animerte tekster og andre video-effekter som nevnt over kan tilføres.

Reisekart

De animerte reisekartene vil bli en sikker vinner blant ferieminnene som skal vises frem - med flotte animasjoner à la Indiana Jones og det hele. Man kan velge mellom todimensjonale og tredimensjonale kart og kloder, og også forskjellige grafiske stilarter. Steder kan legges til, og iMovie '09 lager en flott animasjon mellom punktene; en slags rød tråd.

Fullskjerm-bibliotek

CoverFlow-visning i fullskjerm-modus er nå mulig for prosjekter og events i iMovie '09. Brukergrensesnittet er lånt fra OS X direkte, og gjør effektivt bruk av hele skjermen for ufortyrrende forhåndsvisning.

Til slutt kan vi anbefale en video-demonstrasjon av nyhetene i iMovie '09, som finnes på en egen nettside hos Apple her .

Utvikling