Ingen superjava i ny Firefox

Ingen superjava i ny Firefox

Nettleserens nye alfaversjon inkluderer ikke superrask Javascript, men har andre godbiter på lur.

Sist fredag slapp Mozilla sin siste versjon av sin nettleser: Firefox 3.1 Alpha 2, med kodenavn "Shiretoko". Dette skal være den siste alfaversjonen før den endelige versjonen av Firefox 3.1 blir sluppet, melder Computerworld.com.

Forventningene til den nye versjonen er høye, blant annet på grunn av den nye "Tracemonkey"- teknologien. Dette skal gjøre JavaScript mye raskere dagens Firefox, og 28 prosent raskere enn Googles nye Chrome. Men den siste alfaversjonen inkluderer ikke denne nye teknologien. For å smake på den nye hastigheten må man vente til den endelige 3.1-versjonen kommer.

LES OGSÅ: Superrask Javascript i ny Firefox

Når den faktisk kommer er usikkert, ettersom Mozilla ikke vil sette noen dato ennå. Men den skal komme rundt årsskiftet 2008/2009.

Selv om ikke Tracemonkey er inkludert, finnes det gode grunner til å ta alfaversjonen på en prøvetur.

Versjonen har en ny videofunksjon. Den støtter en ny videotag som er en del av den nye HTML 5-standarden. Det hele skal være en måte for utviklere å slippe unna formater som Flash, og legge video ut på sine nettsider selv med scripting. Safari støtter allerede dette, mens andre nettlesere som Chrome og Internet Explorer ikke har kommet like langt.

LES OGSÅ: IE holder stand mot Firefox

For utviklere er det også en annen interessant funksjon som har kommet. Man kan nå kjøre JavaScript i en egen bakgrunnsprosess, slik at eventuelle problemer med Javascript ikke går utover hele nettleseren. Den nye Internet Explorer 8 og Chrome kjører hver fane i en egen prosess for å unngå mye av det samme, men det er ikke kjent om Firefox vil velge denne løsningen.

Andre funksjoner du får med i den nye alfaversjonen er Chrome-aktig dra-og-slipp av faner mellom vinduer, støtte for flere CSS 2.1 og CSS 3-funksjoner og høyere ytelse når det gjelder bruk av bilder.

Utvikling