Intel satser bredt på Linux

Intel satser bredt på Linux

Operativsystemet Moblin til minibærbare i samarbeid med Ubuntu.

Opprinnelig var Intels Linux-prosjekt Moblin ment for små surfeflater. Men interessen er for kjølig for disse enhetene for øyeblikket. Derfor satser Intel nå på å samarbeide med Ubuntu for å skape Linux-operativsystemer for de mer populære minibærbare, skriver Computer Sweden.

Nylig ble Moblin 2.1 vist frem som «community preview release» - en slags betaversjon for Moblin-miljøet. På Intel Developer Forum ble versjonen demonstrert på en Dell Mini 10v.

Moblin 2.0 har allerede startet å bli innarbeidet innenfor verden til de minibærbare. Dell har en variant av operativsystemet, Ubuntu Moblin Remix, allment tilgjengelig på sin maskin Mini 10v.

Ubuntu Moblin Remix er en hyrbidversjon der Moblin og Ubuntu er smeltet sammen, og versjonen på gata nå er under utvikling, og derfor korrekt tittelert Ubuntu Moblin Remix Developer Edition. Dell-maskiner med operativsystemet kan kjøpes for 300 amerikanske dollar – i dagens valuta nøyaktig 1749 norske kroner – i USA. Operativsystemet er blant annet rettet mot uviklere.

Gir seg ikke

Selv om småenhetene Moblin var ment for glimret på sitt fravær på Intel Developer Forum, har ikke Intel noen planer om å gi opp på denne fronten.

Ifølge Intel er håpet at satsningen på minibærbare vil gi drahjelp til enda mindre enheter, særlig om Ubuntu Moblin Remix faktisk slår an blant utviklere. Er programvaren utviklet for Moblin for minibærbare, vil den også fungere på de mindre enhetene så lenge Intels Atom-prosessor ligger til grunn.

Mobiltelefoner er også i Intels tanker. Moblin 2.1 er imidlertid foreløpig siktet inn på minibærbare, ministasjonære og for håndholdte "surfebrett", skriver Cnet.

Allment tilgjengelig versjon

Den tilgjengelige versjonen av Ubuntu Moblin Remix er utviklet i samarbeid med Canonical – selskapet som står bak Ubuntu. Selskapet har tidligere samarbeidet med Dell, og Canonical sier i en uttalelse at Canonical, Dell, Intel og Moblin-utviklerne skal øke satsningen på operativsystem for minibærbare.

Varianten Dell bruker på Inspiron Mini 10v, altså Ubuntu Moblin Remix Developer Edition, kan også lastes ned og puttes på andre minibærbare, men det er mulig du i så fall må jobbe litt med å få på plass rette drivere.

Moblin utvikles under vingene til Linux foundation i samarbeid med Intel.

Les om:

Utvikling