iPhoto 09: Hva er nytt?

iPhoto 09: Hva er nytt?

Apples Phil Schiller leverte åpningstalen for årets MacworldExpo-messe, og introduserte tre nyheter. Én av dem er en ny versjon av iLife-sviten, med iPhoto 09.

iLife '09 er Apples svite for bilder, fotografier, filmer og musikk. Alle Mac-brukere vil være kjent med pakken, da den følger med enhver Mac som selges. Og faktisk vil også en god del Windows-brukere kjenne til iTunes.

Her er nyhetene i iPhoto '09:

Faces

Apple introduserte en ny form for «event», som en en gruppert visning av bilder som deler visse egenskaper, og kaller den for «ansikter». Hensikten er nettopp å gruppere bilder etter ansikter. Og iPhoto '09 gjør dette automatisk for deg - utrolig nok. Apple har integrert en automatisk ansiktsgjenkjenning-algoritme, som vil kjenne igjen samme person i forskjellige bilder.

iPhoto '09 lar deg sortere på gjenkjente ansikter.

Programmet lærer fortløpende. Du begynner med å assosiere et navn med et ansikt, og iPhoto '09 vil forsøke å finne igjen samme ansikt i andre bilder. Så det blir en smal sak å finne igjen bilder av dine kjære, gruppert etter person og over tid.

Places

En annen ny form for «event» i iPhoto '09 er kalt «steder». Og ja, som navnet antyder er det en måte å gruppere bilder etter steder på. Så om du har et kamera med GPS-funksjonalitet, som for eksempel en iPhone, vil iPhoto '09 bruke geotag meta-dataen i bildene som utgangspunkt.

Bildene kan vises som pins på et kart med korrekt posisjon, og Apple bruker Googles kart som bakgrunn. Så nå kan bildene blas i ved å klikke på alle stedene du har vært i verden - det hjelper å ha vært en tur rundt blokka, med andre ord.

Men dersom man ikke har GPS-funksjonalitet i kameraet, så kan bilder selvfølgelig tagges senere.

Facebook og Flickr

iPhoto '09 har nå bygget inn støtte for Facebook og Flickr, slik at bilder kan lastes direkte opp til dine personlige sider. Og Facebooks ansiktsgjenkjenning fungerer den andre vegen også, slik at når andre identifiserer en person i et av dine bilder, så kan denne informasjonen sendes tilbake til deg. Og Flickr-støtten inkluderer også geotagging-funksjonaliteten.

Slideshow Themes

Apple har nå bygget inn flere slideshows i iPhoto '09. I tillegg til Classic og Ken Burns-effekten er det kommet til fire nye slideshows, kalt «Scrapbook», «Shatter», «Sliding Panels» og «Snapshots».

Snapshots imiterer et foto-album, med animasjon og det hele. Sliding Panels viser flere bilder på skjermen samtidig som forskjellige ruter, og disse sklir inn og ut av skjermen. Tenk tittel-sekvens i 60-talls Hollywood-film. Den tøffeste slideshow-effekten er kanskje Shatter, som tar bildene og splitter dem opp i ulike fargenivåer, og deretter animerer disse i en 3D-vifteeffekt som overgang til neste bilde.

Det aller beste er at iPhoto '09 kan synkroniseres mot en iPod Touch eller iPhone, slik at du kan vise dine favoritt-slideshow til venner og kjente på farten.

Bøker

Apple har også, i samarbeid med sine partnere, oppdatert bøkene man kan få skrevet ut fra iPhoto-bildene. Bilder kan nå skrives ut også på hardcover-forsiden, og de nye kartene kan også få en plass i boken.

Kartene kan dessuten legges opp slik at man får vist en reiserute. Dette vises som piler mellom steder på kartet, og man bestemmer selv rekkefølgen. En fin ny funksjon som sikkert finner vegen til mange ferie-album i tiden fremover.

Video-demonstrasjon

Og helt til slutt kan vi anbefale å ta en titt på en demonstrasjons-video av de nye funksjonene i iPhoto og iLife '09, enten som stream eller som nedlasting, ved å gå til en Apple-nettside som befinner seg her .

Utvikling