ISO frykter digitalt verdensskille

ISO frykter digitalt verdensskille

Snart kommer science fiction-teknologien. Noen vil henge etter.

Linux-sjef i IBM Adam Jollans og Stephen McGibbon, teknologidirektør for Microsoft i EMEA, har store visjoner for teknologi i fremtiden.

- Folk i fremtiden vil ikke bruke tastatur, mus og spillkontrollere på samme måte som vi gjør i dag, sier McGibbon.

- Datamaskinene vil gjøre ting for deg, de vil ligge et skritt foran, sier han, og snurrer Microsofts film for fremtidsvisjoner for publikum, som du kan se under.

Folk fra 127 land har denne uken gjestet Oslo i forbindelse med ISOs 33. generalforsamling. Det var her de blant annet fikk høre McGibbon og Jollans skissere fremtiden i rundbord-diskusjonen «Future evolutions in the it industry and implications for the way we work» under ISO-konferansens åpne dag.

I Microsofts film med fremtidsvisjoner, ser den digitale verden litt ut som en kombinasjon av de digitale instrumentene i CSI Miami og Minority Report. Datamaskiner styres med hender som gestikulerer i løse lufta eller på berøringsfølsomme skjermer. Noen av skjermene er gjennomsiktige glassplater – vinduer for den saks skyld, mens andre projiseres i løse lufta.

Smart planet

Mobiltelefonene er tynne som visittkort og kan deles i to for å holde gode videosamtaler. De kan også tekste samtalen på et annet språk live. Flybillettene er små, dynamiske dataskjermer. Papiravisene er også interaktive, selv om de ser og føles ut som tradisjonelle papiraviser. Alt i hjemmene styres digitalt. Og kaffekoppen gir deg opplysninger om hvilken temperatur kaffen har.

Ifølge Microsofts visjoner kan dette være en realitet allerede i 2019.

- Teknologien skissert i videoen finnes allerede, de bare ser ikke nøyaktig slik ut foreløpig, sier McGibbon.

IBMs Jollans snakker om «Evolution Smart Planet». Teknologi blir såpass billig at den blir å finne i alt. Og alt er koblet sammen. Den enorme mengden data som samles inn analyseres i sanntid.

- Slik at man kan vite hvor det er trafikkort og potensielt gjøre noe med det. Akkurat nå er vi i et mellomstadium, men vi beveger oss mot et sted som gjør at vi kan påvirke ting. Overvåkning av trafikkflyt og CO2-utslipp. Politiet i New York med mulighet for å modellere hendelser i sanntid og si fra hvor det er situasjoner som er i ferd med å utvikle seg. Innen medisin kan uregulære mønstre avdekkes slik at folk vet når de må gå til legen. Hele verden modelleres, sier han.

Alt vil henge sammen

Og det er her standardene utgjør en viktig rolle, er budskapet fra IBMs sjef for Linux og åpen programvare. Når alt skal være sammenkoblet må de følge en felles standard for å kunne kommunisere på kryss og tvers.

- Alt vil være sammenkoblet med alt. Matstandardene vil være koblet sammen med trafikkstandarer når det gjelder transport, og trafikkstandarder vil igjen være sammenkoblet med standarder for veier. Dette vil fundamentalt endre hvordan ting fungerer, mener han.

Han bruker ikke begrepet standard her i meningen infrastruktur, men i meningen av en teknologisk fellesplattform.

- Mennesker utvikler seg ved å abstrahere. Standard er i stor grad abstrahering av kompleksitet, sier McGibbon.

De fleste av ISO-delegatene som reiste seg opp for å stille teknologene spørsmål under diskusjonen hadde bekymringer for hvor den tredje verden passer inn i fremtiden de to skisserer. 3 av 4 ISO-medlemsland er fra den tredje verden.

Frykter kløft

Spørsmålsstillerne frykter en digital kløft, der den tredje verden ikke henger med i det hele tatt, mens vesten innoverer teknologi i et rasende tempo. Innen enkelte land har rukket å få inn det som på et stadium var hett og nytt, kan det allerede være utdatert i vesten.

- En slags ond sirkel, som en av ISO-delegatene sa det.

McGibbons mener det er her det er bra man har ISO, som bringer sammen nasjonale standardorganisasjoner.

- Du er ikke alene om å ville håndtere denne problemstillingen, svarer han delegaten.

- Alle de store selskaper i verden deler den samme interessen. Det er felles interesser. Nasjoner ønsker å øke livskvaliteten til innbyggerne med ny teknologi, og selskapene vil inn i nye markeder.

Jollans tror mye kan løses ved hjelp av utdanning.

- En av nøklene er utdanning, sier han.

En av konferansedeltakerne stiller også spørsmål ved om det ikke er fornuftig å løse analoge problemer før man kommer med digitale løsninger. Til det sier Jollans:

- Teknologi er for viktig til å la teknologene styre alt. Vi trenger folk for å bygge broer mellom det analoge og det digitale skillet.

Her er Microsofts fremtidsdrøm:

Fjorårets generalforsamling var i Sør-Afrika, og neste års går av stabelen i India.

Utvikling