Jakter på Linux-hoder

Jakter på Linux-hoder

Etterspørselen etter kommersielle Linux-løsninger øker raskt, og det er hard kamp om kompetansen.

- Vi sliter med å få tak i nok folk. Antall selskaper som etterspør Linux-løsninger øker raskt, sier markedssjef Lise Feirud i Linpro.

Selskapet er et av få i Norge med komplett portefølje av linuxløsninger. Selskapet har hatt en årlig vekst på over 40 prosent siden de etablerte seg i 2005. Linpro driver blant annet med utvikling, implementering, drift og kurs og omsetter for rundt 90 millioner kroner. Årsaken ligger ene og alene i økt etterspørsel etter linuxløsninger.

- Linux har forlengst gått fra nerdesegmentet til det kommersielle markedet. Nå etterspør kundene Linux fordi løsningene er konkurransedyktige på pris, kvalitet og fleksibilitet, sier Feirud.

Mer kommersiell

Ideologien vannes ut av markedet. Det er ikke lenge siden det ble klart at Novell og Microsoft har inngått avtale, og ryktene forteller at også Red Hat har vært i forhandlinger. Utviklingen av Linux foregår fremdeles på grasrotnivå, men kunder i næringslivet har strenge krav til stabilitet og forutsigbarhet på oppdateringene.

Ferdige løsninger med Red Hat og Novells Suse gir denne forutsigbarheten. En integrator som Linpro tar hånd om oppfølgingen. Den største omsetningen ligger innen servere.

- Omsetningsmesssig er det serverrommet som dominerer, men på produktsiden ser vi en vridning mot desktop-markedet. Det er en spennende utvikling, sier Feirud.

Det økte salget av Linux-løsninger gjør Norge mer interessant for linuxselskapene. For få måneder siden etablerte Red Hat eget kontor i Norge.

- En ny IDC-rapport viser at Linux nå for alvor er på vei inn i de virksomhetskritiske applikasjonene. Vi ser at åpen kildekode puster proprietær programvare i nakken, hevder Lars Ellingsberg, daglig leder i Red Hat Norge.

Utviklingen har gått fra communityprodukter til å bli tilpasset en mer kommersiell virkelighet. Red Hat tilbyr også gratisløsninger, som er godt egnet til privatpersoner og for selskaper med sterk kompetanse innen Linux. Men mange selskaper ønsker å ha en kontrakt med en serviceavtale.

- Vi har en solid kundebase i Norge. Utviklingen ser lovende ut. Red Hat har brukt tid på å få til en bra forretningsmodell. Vi snakker mindre og mindre om operativsystemer, og mer om mellomvare, SOA, applikasjonsplattform og tjenester. Det er her fremtiden ligger, sier Ellingsberg.

Tredoblet omsetning

Verken Red Hat eller Novell Suse går ut med tall om det norske markedet, men ifølge Knut Yrvin i Trolltech har Red Hat i løpet av få år tredoblet omsetning i de skandinaviske landene.

- I profesjonell sammenheng har det vært viktig med en garanti om at sikkerhetsopplegget kommer raskt, samtidig som man har fått stabile utgaver som varer i flere år. Det er ingen som vil bytte Linux-løsningen hver sjette måned. Det er dette som er deres forretningsmodell, sier han.

TROR PÅ LINUX: Knut Yrvin er en kjent skikkelse i fri programvare-miljøet. Han mener at raske oppdateringer er nøkkelen til Linux-suksess. (Foto: Audun Aagre)

Linux står sterkt på serverrommet. Det som er interessant er om Linux-baserte systemer på sikt kan konkurrere med Microsoft om privatmarkedet. Linux er ikke lengre forbeholdt de mest dedikerte nerdene.

- Jeg er selv en ikke-teknisk person. Det som er under panseret bryr jeg meg ikke om. Hos oss er alt fra kalendersystem til crm basert på Linux. Og det fungerer veldig bra, sier Lise Feirud, markedssjef i Linpro.

Hos Linpro lever de ulike standardene og operativsystemene side om side.

- Vi har både Suse, Red Hat og Ubuntu på huset. Det er noen forskjeller, men det blir mest en teknisk smakssak. Kundene velger det de har valgt å standardisere på, men løsningene fungerer fint sammen, sier Feirud.

Spørsmålet er om det er nok til å overbevise i privatmarkedet.

- For den gjengse bruker er det nok en lang vei å gå, men på et eller annet tidspunkt tror jeg vi vil kommer dit. I dag er det i første rekke folk i tekniske miljøer som bruker Linux på desktopen, men vi ser en positiv utvikling, mener Knut Alnæs, daglig leder i Sun Norge.

Offentlig sektor

Den største økningen innen desktopmarkedet er det offentlig sektor som står for. Etterspørselen etter rimelige løsninger og åpne standarder har ført til at Linux og Open Office har slått bra an i skolesektoren.

- Et av de mest omfattende prosjektene med åpen kildekode er skoleverket. Open Office øker raskt i Norge, sier Knut Alnæs i Sun.

Markedet for Linux-baserte løsninger i det norske markedet er ifølge leverandørene ganske likt fordelt mellom offentlig og privat sektor.

- Det er en spennende tid. Vi ser at markedet etterspør løsningene. Utdanningsinstitusjonene er gode på opplæring på Linux og flere har behov for Linux-kompetanse, sier Lise Feirud i Linpro.

Denne saken er et utdrag fra artikkelen som har stått i Computerworlds bilag It-karriere.

Les om:

Utvikling