Java-samarbeid mellom Apple og Oracle

Java-samarbeid mellom Apple og Oracle

Apple overlater Java-ansvaret til Oracle, men vil hjelpe til med videreutviklingen på Mac-plattformen.

Før helgen kunngjorde Apple at de har inngått en samarbeidsavtale med Oracle angående Java for Mac OS X.

Samarbeidet er en del av Oracles OpenJDK-prosjekt, som ifølge Computerworld er referanse-implementasjonen av Java som åpen kildekode. Så sent som for en måned siden inngikk Oracle en lignende avtale med IBM.

Java-programmerings-språket ble med på lasset da Oracle for snaut ett år siden kjøpte opp Sun Microsystems, som opprinnelig utviklet Java. Les mer om OpenJDK-prosjektet her .

Det nye samarbeidet mellom Apple og Oracle innebærer at de to kommer til å jobbe sammen om en åpen kildekode-utgave av neste Java-versjon på Mac.

- Apple skal bidra med de fleste nøkkelkomponentene, verktøyene og teknologien som kreves for en Java SE 7-implementering for Mac OS X, heter det i kunngjøringen.

- Last ned Java selv

Den nåværende versjonen, Java SE 6, vil fortsatt være tilgjengelig fra Apple i Snow Leopard og den kommende Mac OS X Lion, men fremtidige Java-versjoner vil måtte lastes ned fra Oracles nettsider.

- Den beste måten for brukerne våre å alltid ha den mest oppdaterte og sikreste versjonen av Java, er ved å hente den direkte fra Oracle, sier Bertrand Serlet, Apples sjefsprogramingeniør, i kunngjøringen.

Dermed ser det ut til at Apple gjør det samme med Java som de nylig gjorde med Flash. I forrige måned ble det oppdaget at Apples nye MacBook Air kom uten Adobes Flash Player forhåndsinstallert, og Apple-talsmann Bill Evans kom med nøyaktig samme uttalelser som Bertrand Serlet gjør ovenfor.

Kritikk for trege oppdateringer

Både Java og Flash er hyppig utsatt for sikkerhetstrusler, og i den nylig lanserte Mac OS X 10.6.5 ble over 50 sikkerhetshull tettet bare i Flash Player. Apple har tidligere fått kritikk for å ligge bakpå hva gjelder utrullingen av Java-oppdateringer, skriver Macworld.com.