Java trenger alle vennene de kan få

Java trenger alle vennene de kan få

KOMMENTAR: Java er populært på tross av en feilslått opphavsidé.

Java er kjempepopulært på tross av at de ikke helt lykkes med opphavsideen. Snarere på tross av. Og nå bygges det allianser i alle retninger, inkludert til Microsoft.

Det har skjedd interessante alliansebygginger i java-miljøet det siste året, kun overgått av alliansebyggingen til videokonferanseleverandøren Polycom. Og der Polycom har det travelt for å dempe effekten av at Cisco kjøpte opp Tandberg, så polstrer Java-miljøet seg mot Oracle og deres oppkjøp av Sun.

Ensomt

Det var så smart, så logisk, tilbake i midten av nittiåra. Et universalt kjøremiljø som kunne kjøre på alt mulig digitalt, med samme utviklingsplattform og ett kodesett per applikasjon. Dette ene kodesettet kunne kjøres overalt i samme kjøremiljø. Målet var å gi rikt, sikkert innhold til et internett som manglet standarder for å gjøre det til noe mer enn bare noe av akademisk interesse.

Det ble i stedet ”write once, debug everywhere”. En genial applikasjon forsvant til de evige digitale jaktmarker fordi den forlangte en spesifikk variant av kjøremiljøet som andre kritiske java-applikasjoner ikke kunne bruke. Ingen skjønte helt behovet for rikt utviklingsmiljø og betydningen for xml-web-baserte internettjenester før erkekonkurrenten Microsoft kom med sin variant .Net i starten av dette årtusenet.

Det er nemlig få ting som trigger suksess i it-bransjen så til de grader som konkurranse. Enespillere har det gjerne ensomt mens alle ser etter konkurrenter som skal entre banen og gi mening, poeng og alternativ til lovende it-produkter. Slik slo Windows ut Mac sine første forsøk på operativsystem med grafisk brukergrensesnitt. Slik klarer Apple å true Nokia i smartfon-markedet. I it-bransjen er det ikke alltid aktøren med best teknologi som vinner, men den som lager den mest populære hypen.

Ikke helt trygt

I dag kommer ingen utenom Java. Og der ferskingen VMware snakker om at de leder an virtualisering på Intel-maskiner er det bare småtterier i forhold til Java. Java sitt kjøretidsmiljø ”Java Virtual Machine” er i basis i alle Intel-drevne enheter på planeten, og Java fulgte hakk i hel med Citrix med å levere virtualisering til folk flest.

Men helt trygg er ikke kaffekosen for Java. For selv om Java for de fleste praktiske formål er å regne som åpen for det meste, har skaperen Sun hatt siste ord og siste kontroll. Da Oracle kjøpte opp Sun i fjor, ble vi vitne til frenetisk alliansebygging. Av de mer interessante var java-utviklermiljøet rundt Jquery og deres omfavning av Microsoft og deres web-utviklere under Mix10-utviklerkonferansen i Las Vegas i mars. Og VMware, som lever trygt og godt med egen logo og organisasjon under vingene til EMC, følte at de ville ha kontroll over sitt eget Java-utviklermiljø og kjøpte opp Springsource i fjor.

En viss uro

Nå hevder VMware at de ikke gjorde dette på grunn av Oracle sin kontroll over Java. De hevder at Java er så stort og sterkt som utviklermiljø at ingen kan ta grep som strammer inn. Det hadde vært en større sensasjon om de sa noe annet. Men det er ikke fritt for at det er en viss uro – spesielt ikke etter at Sun sine åpenhetsevangelister har forlatt oppkjøpte Sun i flokk og følge, anført av tidligere Sun-sjef Jonathan Schwartz.

Oracle har understreket at de ikke kommer til å gjøre noe med den frie stillingen til Java. Problemet er at de er en it-gigant i nordamerika. Og slike løfter har bæreevne som løfter skrevet i sand. Og Java-miljøet er smarte folk som er forretningskritisk. I ordet doble forstand.

Les om:

Utvikling