Kan Dart kverke Javascript?

Kan Dart kverke Javascript?

Google viser frem sitt nye programmeringsspråk for nett, lover forbedring målt opp mot Javascript.

Planen med Googles Dart er å fikse mangler med Javascript, og skape et strukturert, men fleksibelt programmeringsspråk for nett.

Ifølge Googles utviklere er det lettere å fikse mangler og problemer med Javascript gjennom Dart enn det er å reparere selve Javascript-språket.

Google-utvikler Lars Bak utdyper designmålene for Dart i en bloggpost.

Stort og smått

Det objekt-orienterte programmeringsspråket Dart skal føles kjent og naturlig for programmerere, og dermed enkelt å lære, skriver Bak. Dart skal også levere høy ytelse på alle moderne nettlesere og miljøer i alt fra små mobile enheter til server-side skripting.

Dart skal passe for alle typer prosjekter, fra ustrukturerte småprosjekter til store prosjekter med behov for klare formelle typer. For å støtte opp under alle typer prosjekter har Dart valgfrie typer. Med andre ord kan du begynne å kode uten typer, og legge den til etter behov.

- vi mener Dart vil være utmerket for å skrive store nettapplikasjoner, skriver Bak.

To mulige eksekveringer

Koden kan eksekveres på to forskjellige måter, enten på en virtuell maskin eller oppå en Javascript engine via en kompilator som oversetter koden til Javascript. På denne måten vil du kunne skrive en nettapplikasjon i Dart og kompilere og kjøre koden i alle moderne nettlesere.

Dart VM (virtual machine) er ikke integrert i Chrome enda, men Bak skriver at Google planlegger å "undersøke muligheten". Sannsynligvis må språket integreres med Chrome før det kan forventes å få bred akseptanse.

Dart kommer med en del grunnleggende biblioteker for å sjekke, kompilere og kjøre Dart kode.

Programmeringsspråket og en del verktøy er tilgjengeligjort som åpen kildekode på nettstedet dartlang.org hvor interesserte kan lære mer om språket, og bidra til utviklingen.

Les om:

Utvikling