Kina blir Linux-stormakt

Kina blir Linux-stormakt

Kinesiske universiteter med storsatsing som vil utdanne 100 000 Linux-eksperter i året.

Med full støtte fra regjeringen tilbyr kinesiske universiteter utdannelse i åpen kildekode. Open source-kurs er tilgjengelig på over 300 universiteter og skoler, og på mange av disse er faget obligatorisk. Totalt vil Kina vil utdanne rundt 100 000 Linux-eksperter i året, skriver Computerworld Danmark.

Tiltaket er forankret helt opp på regjeringsnivå i form av en statssponset organisasjon, Organisation Leadership of Open Source University Promotion Alliance (LUPA).

Organisasjonen startet sponsingen av åpen kildekode-initiativer allerede i 2005, og utsteder nå også offisielle sertifiseringer ved universitetene.

Linux størst

På grunn av at det kinesiske undervisnings-departementet stiller krav til faglitteratur på kinesisk, har LUPA oversatt 11 bøker om åpen kildekode bare i juli i år. Utdannelsen fokuserer hovedsakelig på Linux, siden det åpne operativsystemet utgjør to tredeler av landets open source-marked.

Ved Zhejiang Technology Institute of Economy tok 90 prosent av elevene Linux-sertifiseringer allerede i 2006, og siden den gang har studentene bedret sjansene sine for å få jobb etter endt utdannelse hvert eneste år.

Det har også vært en generelt oppsving i open source-markedet i Kina det siste året. Salget av kinesisk åpen kildekode steg med 17,1 prosent i 2007, mens Linux-salgert økte med 20,2 prosent, ifølge Linux.com.

Utvikling