- Kriseofre velger Linux

- Kriseofre velger Linux

Flere fattige selskaper snuser på Linux-løsninger. Men det behøver ikke bety at Microsoft skvises ut.

En Novell-sponset undersøkelse gjennomført av IDC, konkluderer med at flere og flere fattige selskaper snuser på Linux-løsninger. Det skriver The Register.

Utspørringen av 330 it-ansatte i februar antyder at bedriftene enten har gått over til, eller er i gang med å vurdere, bruk av Linux. De fleste sier at motivasjonen er å senke kostnadene, og at Linux har fått bedre interoperabilitet mot Windows og andre operativsystemer.

Mer enn 72 prosent av respondentene sier de aktivt vurderer, eller allerede har bestemt seg, for å øke bruken av Linux-servere i 2009. Når det gjelder desktop er tilsvarende tall 68 prosent.

2001: Fra Risc til x86

Like fullt, og slett ikke sjokkerende, har Microsoft stadig ledelsen. 55 prosent i undersøkelsen bruker allerede Linux-servere, mens hele 97 prosent har Windows-servere. 39 prosent av bedriftene hadde også en Unix-server.

IDC peker på at krisetider før i historien også gitt omveltninger i it-infrastruktur. I 2001-2002 gikk mange for eksempel fra Risc til x86-servere, noe Linux tjente på. IDC ser ikke bort fra at man vil se lignende tendenser nå.

Dog advarer IDC om at dette ikke nødvendigvis er noen seier for selskaper som selger Linux-løsninger. I krisetider er det nemlig mer interesse i superbillige servere – som igjen også kan føre til at bedriftene velger ubetalte Linux-løsninger.

- Spiser fra Unix-fatet

I tillegg mener IDC at Linux vil spise markedsandelene til Unix fremfor Windows. Mange kunder ser ikke Linux som en mulig løsning for å erstatte Windows-løsninger de allerede har.

IDC hevder Novell ikke har vært med på utvelgelsen av deltakere.

Her er de delene av undersøkelsen Novell har lag ut.

Utvikling