Lenge å vente på usb 3.0

Lenge å vente på usb 3.0

CES: Til tross for at USB 2.0 har eksistert i nesten ni år er USB 3.0-produktene fortsatt ett år inn i fremtiden.

Under CES-messen i Las Vegas ble det denne uken demonstrert flere konseptprodukter av USB 3.0. Blant annet viste den amerikanske brikkeprodusenten Symwave frem en lagringsløsning i samarbeid med Seagate hvor det ble benyttet eksterne hardisker i FreeAgent-serien.

Selv om de endelige spesifikasjonene for USB 3.0 ble spikret i november i fjor, vil ikke de første kontrollerne komme på markedet før mot sommeren. Bølgen av periferiprodukter kommer ennå sendere - kanskje ikke før neste års CES-begivenhet i januar 2010.

Intels Jeff Ravencraft, som er leder for USB Implementers Forum, forteller til IDGs nyhetsjeneste at det er det tre sentrale egenskaper som skal gjøre USB 3.0 – også kaldt Superspeed USB – til et mer fremtidsrettet grensesnitt: Bakoverkompatibilitet, økt hastighet og energihåndtering.

Når det gjelder kompatibilitet skal det være helt problemfritt å koble et USB 2.0-produkt til en USB 3.0-kontroller. Med tanke på at det i dag produseres over to milliarder produkter med usb-kontakt i året er det særdeles betryggende at de også vil fungere med den nye standarden.

10 ganger raskere

Den teoretiske hastigheten vil ifølge Ravencraft bli fem gigabit i sekundet, som er omtrent ti ganger raskere en USB 2.0. Det betyr at det tar 70 sekunder å overføre en høyoppløselig film på 25 gigabyte med USB 3.0. Om samme datamengde flyttes til en moderne USB 2.0-harddisk vil man regne med at det tar cirka 14 minutter. Man skal imidlertid huske at man her snakker om hastigheten kun for grensesnittet. Ser man på hastigheten til dagens harddisker har de godt under hastigheten, men økt ytelse for usb vil også være viktig med tanke for den utviklingen man har hatt for flashminne, der dagens SSD-lagringsenheter har fått ytelse langt over det en enkelt harddisk kan levere.

I praksis vil standarden klare minimum 150 megabyte i sekundet (1,2 gigabit), men hastigheten vil trolig øke til rundt 250-300 megabyte i sekundet (2.4 gigabit) etter hvert som drivere og systemer blir mer optimalisert.

- Undersøkelser viser at brukerne begynner å bli utålmodige etter 1-1½ minutt lange overføringer. Derfor er overføringshastigheten til USB 3.0 en svært viktig del av spesifikasjonene, forteller Ravencraft.

En mer effektiv energihåndtering vil også ha stor innvirkning på bærbare enheter som drives av et batteri. Ved å fjerne enhetspollningen kan tilkoblede enheter nå fortsette i et virtuell modi. Samtidig kan grensesnittet levere mer strøm om dette er nødvendig, samt at en USB 3.0-kontroller ikke lengre vil sende informasjon konstant til alle tilkoblede enheter.

Tanken er at USB 3.0 skal ha en levetid på rundt fem år før standarden avløses. Selve protokollen skal ha støtte en teoretisk overføringshastighet på opp til 25 gigabit i sekundet, men dette vil ikke kunne oppnås annet enn med optiske forbindelser, tror Ravencraft.

Et videre interessant element er nå samtidig hva som skjer med eSATA-standarden, som allerede har begynt å få en viss utbredelse. eSATA gir per i dag høyere ytelse enn det USB 3.0 forventes å ha i starten, og det er kommet spesifikasjoner der eSATA-enheter skal kunne drives med strøm fra eSATA-porten. eSATA krever ingen spesiell kontroller, men kobles til systemes vanlige eSATA-kontroller.

Kilde: IDG News

Utvikling