Linux fyller 20 år!

Linux fyller 20 år!

Får gratulasjon fra Microsoft. Linux-sjefen svarer med litt obligatorisk knuffing.

Linux fyller 20. Operativsystemet som egentlig var et hobbyprosjekt tilhørende finske Linus Torvalds, ble opprinnelig skapt i 1991 som en terminalemulator ment for å koble seg opp mot universitetets Unix-servere. Men så innså Torvalds plutselig at han faktisk hadde skrevet et operativsystem. 25. august 1991 postet han informasjon om prosjektet på Usenet.

Siden da har årene gått. Kjerner har kommet og gått, vi er nå oppe i kjerneversjon 3 som ble annonsert før sommeren. Ting har også blitt enklere. Linux har for lengst fått avanserte grafiske brukersnitt, og det er ikke lenger nødvendig å skrive ting som ’make menuconfig’, ’make dep; make clean’, ’make bzImage’.

Men det mytiske «Linux’ år» har fremdeles ikke kommet. Organisasjonen W3C viser at markedsandelen klatrer noe, men ikke spesielt fort. Fra 5 prosent i januar i år, er operativsystemet per juni oppe i 5,2 prosent. Det er Microsofts Windows som fortsatt dominerer, med nesten 80 prosent av markedet. Mac Os X har 8,1 prosent.

Krig

Det har foregått en slags krig mellom Microsoft og Linux-miljøet, eller en «beef» som enkelte kretser i USA ville kalt det på folkemunne. Microsofts topprekke har disset Linux, blant annet omtalte administrerende direktør Steve Ballmer Linux som kreft i 2001.

Linux-miljøet har på sin side også disset Microsoft tilbake, særlig sikkerhetsproblematikk og den etter hvert legendariske blåskjermen har fått gjennomgå.

Microsoft har de senere år skiftet takt, og blant annet hengitt seg i økende grad til åpen kildekode-prosjekter. De opprettet blant annet høsten 2009 en egen stiftelse for åpen kildekode, kalt Codeplex.

Det vakte også positiv oppsikt da selskapet tidligere samme år ga 20.000 kodelinjer til Linux under GPL 2-lisens, helt konkret fire drivere som skal øke Linux’ ytelse når operativsystemet virtualiseres via Microsoft Hyper-V 8.

Videogratulasjon

Og i forbindelse med at Linux blir 20 kommer giganten med en gratulasjon i form av en Youtube-video, som bærer preg av å være et forsøk på en slags fredspipe av noe slag.

Analytiker Wes Miller påpeker også via Twitter at Microsoft i sitt regnskap i 2010 nevner Linux som en av de store konkurrentene til Windows. I årets regnskap (regnskapsåret slutter 30. juni), er tekstpassasjen tatt bort. Det eneste som gjenstår av tekst om Linux, er via leverandøren Red Hat på forretningsområdet for servere og verktøy.

Computerworlds nyhetstjeneste kan også nevne fra nyere tid at Microsoft fornyer sitt partnerskap med Novell og Suse-Linux.

Tilbake til Microsofts bursdagsvideo, har Linuxstiftelsens direktør Jim Zemlin et par sarkastiske bemerkninger. I videoen spør Microsoft hva det egentlig var som gjorde at de to føyk i tottene på hverandre.

- Kan det ha vært «dere kalte oss kreft?», sier Zemlin på konferansen Linuxcon og drar latter fra salen.

- Samme gamle

Han understreker at hans jobb i stor grad går ut på å komme med kritiske slengbemerkninger om erkerivalen. Zemlin benytter også anledningen til å påpeke at Microsoft har aktive patentsøksmål mot Linux gående. I 2007 saksøkte de Linux for brudd på hele 235 patenter. Nå om dagen har de i likhet med Oracle saksøkt Googles Linux-baserte suksessoperativsystem for mobiler, Android.

- De driver fortsatt med det samme gamle, sier han ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

Men han er også en mann med en viss form for selvironi, og gjør narr av seg selv for å spå følgende år som «Året for Linux-desktop»: 2007, 2008, 2009, 2010 og 2011. Likevel fremhever han at Linux er storsuksess på servere.

Mens Microsofts webserver per august i år har markedsandel på 16,82 prosent, har åpen kildekode-varianten Apache hele 65,86 prosent av markedet, ifølge tall fra Netcraft. Nå kan Apache riktignok kjøres på Windows også, men det er gjengs oppfatning at de aller fleste Apache-webservere kjøres fra en Linux-variant.

Det er også en kjennsgjerning at systemer for børshandel stort sett bruker Linux.

Og man kan naturligvis ikke unngå å nevne Android, Google Linux-baserte operativsystem for smarttelefoner.

Gir Ballmer rett

Red Hats administrerende direktør Jim Whiteburst argumenterer med at Linux er standardvalget for nye typer arbeidslaster.

- Selskaper som Google ville ikke eksistert i dag om det ikke var for Linux. Slike forretningsmodeller virker bare om du kan få startet dem og skapt innovasjon på en billig måte, sier han.

Han drar også frem poenget om at Microsoft har bidratt, fordi de har et ønske om å få Hyper-V-teknologien inn i kjernen. Sånn sett gir Whiteburst Ballmer rett i å kalle Linux for kreft.

- Ballmer viste seg å få rett når det gjelder dette. Med en gang Microsoft kom med sitt første bidra, startet bidragene å spre seg. I 3.0-kjernen er Microsoft faktisk en av de fremste bidragsyterne til kjernen.

Også SCO, som har hevdet eierskap til merkenavnet Unix, har patentsaksøkt Linux. Men i all hovedsak har ikke søksmålene gått gjennom. Zemlin tror likevel fremtiden vil fortsette å bestå i sporadiske søksmål.

- Linux har stormet frem i 20 år og er nå den største kraften innen datakraft, fordi Linux har en viktig egenskap. Selskaper kommer og går. Produkter kommer og går. Men en ting varer, og det er frihet. Friheten som er representert i Linux, fri tilgang til kildekode, friheten til å dele endringer med dine venner og naboer. Det er alt veldig viktig, sier han.

Av distroer er det Red hat/Fedora som er mest brukt, de har 45 prosent av markedet, mens Ubuntu klokker inn på andreplass med 34.

Skriv din bursdagshilsen til Linux i feltet under gratulasjonen fra Microsoft!

Les om:

Utvikling