Livet på en terabyte

Livet på en terabyte

En terabyte kan lagre et bilde tatt hvert minutt av ditt liv. - Lagring har nådd et menneskelig nivå, sier forskningsdirektør Rick Rashid i Microsoft.

Prisen på lagring er den største endringen i it-verdenen de neste årene. Dette sier Microsofts forskningsdirektør, Rick Rashid, i et intervju med Computerworld US.

- Noe som helt sikkert får en stor innflytelse, og som allerede er i gang, er prisen på lagring.

- En terabyte kan faktisk inneholde alle samtaler du noensinne har hatt. Den kan ta et bilde fra hvert eneste minutt av ditt liv, sier Rashid

- Hva betyr det for virksomheter?

- Det endrer hvordan vi tenker på å løse problemer. I gamle dager kunne vi for eksempel ikke gjøre ting som å oversette datamaskinens språk eller bestemte visuelle algoritmer eller bestemte former for analyse fordi vi ikke hadde data nok. Nå ser man flere steder et skifte mot maskinlæring eller statistiske teknikker, forklarer Rashid.

Han påpeker at for bare ti år siden, i 1997, kunne man sikkert ha lagret hele internettet på en terabyte, men nå utgjør det harddisken til bare én bruker.

LES OGSÅ: Terabyte på pulten

Økt intelligens

- Hva er det neste store som kommer fra Microsoft Research?

- Det neste blir ofte valgt av samfunnet. Det er det mennesker gjør og skal bruke til det de gjør, som blir det neste store. Det blir da ofte noe helt annet enn hva forskere og ingeniører forventer.

Rashid tror at samfunnet beveger seg mer og mer mot at alle og alt overvåkes, både på godt og vondt. For it-bransjen vil fokus på strømsparing være viktig.

- En av tendensene vi kan se er den økede mengde intelligens i flere og flere enheter. Det brukes store ressurser på utvikling av sensorer og sensor-nettverk. Det vil ha stor innflytelse på for eksempel overvåking av miljøet og avlesning av energiforbruket. Vi jobber med hvordan vi kan måle hva som skjer i de store datasentrene, slik at vi kan senke kjølingsforbruket, sier han.

Flere forskere

- Hva har du at si til folk som mener at Microsoft mer aper etter andre enn at dere er et oppfinnerselskap?

- Både mennesker og virksomheter kan få et omdømme som kan være vanskelig å forandre. Vi er et av de ti selskapene i verden som utvikler mest. Hvis du ser på en større datavitenskapelig konferanse, vil du oppdage, at Microsoft Research står bak langt flere artikler enn noen annen organisasjon.

Rashid tror ikke at det blir slutt på feil i programvare.

-Vi håper naturligvis at det med tiden vil feil være reparert i all vår programvare. Men vi kontrollerer jo ikke alle programmer som blir solgt med Microsofts-systemer, og feil vil fortsatt være en sårbarhet i våre systemer.

Kilde: Computerworlds nyhetstjeneste

LES OGSÅ: TEST: Terabyte på hjemmekontoret

Utvikling