Lover gode inntekter fra Ovi-Store

Lover gode inntekter fra Ovi-Store

Den mobile applikasjonsbutikken skal gi utviklerne fine muligheter, lover Nokia.

Allerede i de tidligste dagene til Java var visjonen at dette kom til å endre måten vi gjorde applikasjonsutvikling og distribusjon, og at dette kom til å drive innhold på mobilen. I første omgang var det store håp i wap-protokoll og pre-3G-nett som gprs.

Det tok ikke av den gangen. Men når kombinasjonen av et sterkt trendprodukt og en populær aktør dro i gang med en forretningsmodell for applikasjonsutvikling, sertifisering og levering som virket, strømmer alle til. Kongen på mobilhaugen, Nokia, åpnet dørene til sin lenge annonserte Ovi-store i mai, med mobilapplikasjoner for de plattformene Nokia tilbyr.

- I Norge kjøpes det stort sett avanserte telefoner. Utenomhusaktiviteter er viktig for nordmenn, og dermed blir applikasjoner som bruker Ovi-maps viktig her, sa en entusiastisk Christophe Joyau, ansvarlig for tjenester i Nokia Skandinavia, til Computerworld i sommer.

Riktig tid, riktig enhet, riktig trend

Det som driver denne utviklingen er riktige enheter, med riktig funksjonalitet, og tilgang til internett stort sett overalt. Og teleselskapene har funnet modellen for å lempe ut mobile enheter med nettbruksavtaler kundene er villig til å kjøpe.

- For kundene er det viktige at det er mulig å tilpasse mobiltelefonen til så mye mer enn å snakke i. Bare se på tilleggsfunksjoner som fotoapparat og gps-posisjonering, sa Klas Ström, produktsjef i Nokia Skandinavia i en pressekonferanse i sommer.

Han nevnte som eksempel å utvikle applikasjoner som kombinerer kalender med kontaktinformasjon og gps. Er man i et møte, kan telefonen varsle om at kø på veien gjør at man må dra tidligere for å rekke neste møte.

Ström kom også med en klar invitasjon til interesserte utviklere: - Nokia vil ha hjelp til å mobilifisere applikasjoner og innhold.

Nokia har salgskanalen Ovi-Store og en forretningsmodell for salg. Nokia har også volum å snakke om. Bare i første kvartal 2009 ble det solgt 93 millioner Symbian-baserte mobiltelefoner, og de snakker om noen hundre millioner mobiltelefoner med kamera.

- Ovi-Store vil ha lokale tilpassinger, i tillegg til en engelsk, global del, fortalte Ström.

- Det skal være enkelt å legge til eller finne lokalt stoff, og kjøp kan gjøres via mobilregningen eller kredittkort.

Salgsmuligheter for gode utviklere

It-karriere intervjuet Eric John, sjef for produktmarkedsføring i Nokia, under utviklerkonferansen til Nokia tidligere i år. Han lovet gode inntektsmuligheter for utviklere til Nokia Ovi-Store.

- Delingen av nettoinntekten mellom utvikler og Nokia er 70-30 i utviklernes favør. Dette er etter at eventuelle skatter og avgifter til teleselskapene er betalt. Utviklere vil også få tilgang til hva som selger, i hvilke land, hvilke type applikasjoner og prising av populære applikasjoner, fortalte John.

- Det vil også være viktig å lytte til hva kundene ønsker, og vi vil legge til rette for at kunder skal kunne fortelle i Ovi Store om hvilke applikasjoner de vil ha, om de ikke finner den i butikken.

Han fortalte at en test av en slik funksjonalitet brakte inn over 1300 ønsker for nye applikasjoner til mobilen. Det er godt nytt for de 4,5 millioner utviklerne som allerede er registrert i Nokia Forum, smilte han.

Ikke stille fra Microsoft

Nokia har et utviklermiljø for sine applikasjoner til mobilen som både er rettet inn mot Java-rammeverket, men også det konkurrerende miljøet til Microsoft.

I midten av august annonserte Nokia og Microsoft økt samarbeid, hvor blant annet de profesjonelle modellene til Nokia vil utstyres med synkroniseringsstøtte for samarbeidstjeneren Exchange, og preinstallere Office Communicator Mobile, som er den profesjonelle klienten for samordnet kommunikasjon fra Microsoft.

Utvikling