Mactracker også for iPhone

Mactracker også for iPhone

Slik vinner du alle diskusjoner om Mac og Apple-produkter.

Mactracker er kommet i ny utgave, samt for iPhone.

Havner du i en debatt om en eller annen tidligere Macintosh-modell, finner du svaret i gratisprogrammet Mactracker. Programmet er nå kommet i ny versjon for Mac, samt for første gang for iPhone og iPod touch.

LES OGSÅ: Historien om Apple-logoen

Det er versjon 5.0.7 av Mactracker for Mac OS X som nå ligger ute for nedlasting. Apple har hatt en travel etterjuls-vinter, med mange nylanseringer. Dermed ble det også travelt for Ian Page, entusiasten som står bak Mactracker. Men nå er listen oppdatert med de nyeste versjonene av Mac Pro, iMac, MacBook, Mac mini og alle de andre Apple-nyhetene.

Versjonen for iPhone og iPod touch inneholder mye av den samme informasjonen som Mactracker for Mac OS X og for Windows. Du kan til og med høre oppstartlyden fra omtrent hver eneste Mac siden den første i 1984.

iPhone/iPod touch-versjonen har Ian Page utarbeidet i samarbeid med Dave DeLong.

Funksjoner som tidslinje og enkelte andre elementer er strippet vekk fra iPhone/iPod touch-versjonen. Det samme gjelder ikoner av de respektive produktene, angivelig fordi de inneholder materiale som Apple har varemerkebeskyttet. Det er uklart hvorfor ikonene kan brukes på Mac og Windows, men ikke på iPhone.

Detaljert info

Mactracker gir deg detaljert informasjon om hver eneste Mac/Macintosh som Apple noensinne har produsert. Her finner du info om prosessorhastighet, internminne, optisk drev, grafikkbrikke og grafikkort, hvilke Mac OS-versjoner som den enkelte maskinen støtter og hvilke utvidelsesmuligheter som finnes.

Du finner også informasjon om Apple-produserte mus, tastaturer, skjermer, skrivere, skannere, musikkspillere, håndholdte datamaskiner (les: Newton), mobiltelefoner (les: iPhone) og digitalkameraer opp gjennom tidene. Ja, Apple har faktisk produsert alle disse typene produkter, inkludert laserskriver og digitalkamera.

LES OGSÅ: Ny iMac - topp eller tåpelig?

Informasjon om alle tidligere iPod- og iPhone-modeller finner du også, i tillegg til trådløse nettverksløsninger. Alle de forskjellige versjonen av Apples operativsystemer er også omtalt, i hvert fall fra og med det som het System Software versjon 2.0.1 fra 1987, samt det som etter hvert ble hetende Mac OS og Mac OS X – sistnevnte klar i kommersiell versjon i mars 2001.

Tidslinje

Mactracker kan dessuten brukes i tidslinje-modus. Du kan klikke på for eksempel 2003, og så får du opp en liste over alle produkter som Apple lanserte det året.

Databasen er nyttig ikke bare for dem som er hektet på Apple-historie. Hvis du har en bekjent som ønsker hjelp til å finne ut hva slags minnebrikker vedkommende bør kjøpe for å utvide hukommelsen på sin fire år gamle Mac, finner du svaret hos Mactracker.

Vil du finne ut det samme om din egen Mac, kan programmet automatisk detektere «This Mac», finne serienummeret og gi deg all teknisk og historisk informasjon du måtte ønske deg om maskinen din.

Programmet erstatter ikke Systemprofil (sjekk Om denne maskinen i Eplemenyen) når det gjelder faktisk informasjon om hvilke komponenter du har i maskinen, men det gir nyttig tilleggsinformasjon. I mitt tilfelle for eksempel en påminnelse om at min MacBook Pro fra 2006 godt kan utstyres med 4 GB internminne, men at bare 3 GB vil bli utnyttet. Greit å vite før man svir av pengene.

Mactracker er såkalt «donation-ware», det vil si i prinsippet gratis, men du må gjerne donere noen dollar til dem som står bak programvaren.

Gjeldende Windows-versjon av Mactracker er fortsatt 5.0.6.

Mactracker for iPhone og iPod touch kan lastes ned via App Store .

Mac- og Windows-versjonen kan lastes ned her .

Utvikling