Mellomvare: Neste steg for åpen kildekode

Mellomvare: Neste steg for åpen kildekode

Åpen kildekode i forretningskritiske systemer blir fort mellomvareleverandørenes mareritt.

Det har lenge vært snakk om Linux og åpen kildekode i serverparken. Nå begynner også mellomvare med åpen kildekode å bli såpass modent at løsningene er i ferd med å bli en reell trussel for aktører som lever av mellomvare. Det hevder daglig leder Hans Löwe Larsen i Conduct og gründer Lars Bævre Johansson.

- Flere og flere tør å ta løsningene i bruk, også til forretningskritiske systemer, sier Larsen.

Årsaken er forbedrede avtaler, profesjonell opplæring og ikke minst svært oppegående økosystemer som arbeider med å forbedre og videreutvikle løsningene. En av aktørene som spås en lønnsom fremtid er applikasjonsserveren JBoss, som ble kjøpt av Red Hat for 420 millioner dollar i april i fjor.

Valgte JBoss

JBoss konkurrerer blant annet med Bea Systems' applikasjonsserver WebLogic. Under Linux-dagen, som nylig ble avholdt, forklarte driftsdirektør Rolf M. Jahren i kraftbørsen Nord Pool hvorfor de valgte JBoss fremfor WebLogic.

En rekke ulike kriterier ble vurdert grundig, blant annet brukervennlighet, skalerbarhet, kostnader og support. Siden betydelige innsparinger på lisensutgifter kunne finansiere vesentlig egenutvikling, trakk JBoss det lengste strået.

- Det var ingen av løsningene som var definitivt bedre enn den andre, men for oss ble JBoss det riktige, forteller Jahren til Computerworld.

Han tror at markedet for proprietære mellomvareløsninger allerede har sterk konkurranse fra løsninger med åpen kildekode.

- Åpen kildekode vil være et riktig alternativ for mange, både nå og i fremtiden, påpeker Jahren.

Tar trusselen med ro

Bea Systems Norge, med administrerende direktør Ole Christian Olssøn i i spissen, tar imidlertid trusselen med ro. Han fremhever at selskapet benytter åpen kildekode som en strategisk del av produktene, og at Bea selv bidrar aktivt med initiativer innen åpen kildekode.

- Truer JBoss Beas posisjon?

- Nei, Bea er så mye mer enn bare en applikasjonsserver. I tider med begrenset tilgang på kompetanse, burde beslutningstakere fokusere mer på totalkostnaden, både i forhold til utvikling, vedlikehold og drift, enn å se seg blind på å spare noen kroner på en applikasjonsserver i innkjøp, parerer Olssøn.

Oracle får på sin side får konkurranse på databasemarkedet, både fra MySQL og fra EnterpriseDB. Med løsningen EnterpriseDB Advanced Server, har selskapet satt seg som mål å konkurrere direkte med Oracles databaseløsninger for store kunder. En av fordelene med akkurat denne løsningen, er at den er kompatibel med applikasjoner skrevet for Oracle-databaser. Sony Online Entertainment byttet eksempelvis ut sine Oracle-databaser med programvare fra EnterpriseDB for å spare penger.

Vil endre markedet

EnterpriseDB-sjef Andy Astor har ved flere anledninger erklært at programvare med åpen kildekode kommer til å endre markedet for forretningsapplikasjoner beregnet for store organisasjoner fullstendig.

Oracle Norge ønsker ikke å kommentere denne spesifikke konkurrenten, men viser til at Oracle på flere områder er med på å drive markedet for åpen kildekode. Blant annet konkluderer en fersk Gartner-rapport om databasemarkedet med at Oracle vokser som et resultat av økende migrering til databaser på Linux.

Les om:

Utvikling