Microsoft banker Linux-Apache

Microsoft banker Linux-Apache

Apache kan miste ledelsen i markedet for webservere allerede i 2008 til Microsoft.

Microsofts Internet Information Services (IIS) fortsetter å minske gapet med open-source webserveren Apache. Funnene i en ny undersøkelse viser at det allerede neste år kan være en tronskifte i servermarkedet.

Bare siste måned økte antallet Microsoft-baserte websider med 2,6 millioner. Dermed tar Microsoft 36,2 prosent av alle aktive websider, ifølge tall fra Netcraft.

Apache mistet samtidig en million websider, og ligger nå på 48,4 prosent av alle sider. Forspranget til Apache har dermed falt til 12,2 prosent.

LES OGSÅ: Red Hat på plass i Norge

Men greier Microsoft å fortsette i samme tempo, vil de hente inn Apache i løpet av 2008, skriver Netcraft i rapporten.

Det ville være en gedigen revolusjon i nettbransjen. Apache har ledet Netcrafts målinger helt siden de startet i 1995. I 2005 hadde Apache en andel på hele 71 prosent, og var mer enn dobbelt så stor som IIS, som bare hadde 20,2 prosent.

Dette medførte at Oracles Larry Ellison kom med følgende halleluja-uttalelse (som han kanskje nå angrer på:

- Microsofts ISS har blitt utslettet ("wiped off the face of the earth" ) av Apache.

Microsofts raske oppgang har satt sinnene i kok i Linux-miljøet. Tidligere Debian GNU/Linux-koordinator Bruce Perens går til og med så langt å beskylde Microsoft for å betale store domeneselgere som Go Daddy for å parkere ubrukte domenenavn hos Microsoft for å få opp antallet websider.

Perens har åpnet webtjenesten OpenSourceParking.com for å gå imot Microsofts formente uærlige metoder.

LES OGSÅ: - Religionskrigen mellom Linux og Windows er over

Utvikling