- Microsoft sniker inn oppdateringer

- Microsoft sniker inn oppdateringer

Windows-eksperter mener Microsoft installerer oppdateringer uten brukernes lov.

Brukere som har stilt inn Windows til ikke å installere oppdateringer uten at det spørres om lov, får likevel installert overraskelsespakker, hevder flere lesere av det populære Windows Secrets-nyhetsbrevet.

Leserbrevet med slagordet «Alt Microsoft glemte å nevne» har fått rapporter fra sine leserne om at de under avslutning eller omstart har sett sine pc-er installere oppdateringer fra lapperekorddagen 9. juni, ifølge nyhetsbrevets redaktør Brian Livingston.

Dette selv om de nevnte brukerne har stilt inn Windows slik at operativsystemet egentlig skal spørre om lov før oppdateringene installeres eller i noen tilfeller før de i det hele tatt lastes ned. Egentlig er det kun folk som har satt oppdateringsinnstillingen til «automatisk» som skal få lastet ned og installert oppdateringer uten at brukerens varsles først.

- En bug

Livingston mener det må skyldes et bug som oppstår idet en oppdateringsnedlasting ikke rekker bli ferdig. Ballongen og ikonet som skal dukke opp nederst til høyre i startmenyen, vil ikke dukke opp om nedlastingen ikke rakk å bli ferdig, ifølge Livingston.

- Ved avslutning eller omstart vil disse oppdateringene deretter installeres, selv om brukerne har stilt inn Windows Update til å spørre først.

Flere i Windows Secret-redaksjonen, deriblant Livingston, har selv sett disse overraskelsesoppdateringene. Men de har ikke klart å gjenskape det i sin lab. Den mystiske begivenheten skjer i både Vista og XP.

Livingston lurer på om lapperekorden 9. juni, der ti sikkerhetspakker lappet totalt 31 bugs, fikk Microsofts serverkapasitet til å knele, som dermed kan ha ført til at enkelte brukere ikke fikk lastet ned alle oppdateringene på én gang.

Microsoft har tidligere selv uttalt at ukomplette nedlastinger kan føre til at varselikonet i startmenyen forsvinner.

- Ikke en bug

Produktsjefen i Microsoft Update Team avviser like fullt at det er snakk om en bug i en epost sendt både Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste og Windows Secrets.

- Det vi forventer å se er at brukere blir varslet om at oppdateringer er tilgjengelig for installasjon. Hvis det er snakk om oppdateringer som har møtt på en hindring, skal ikke brukerne varsles. Tilstedeværelsen av en uferdig oppdatering vil ikke forhindre systemet i å varsle om andre, ikke-obstruerte oppdateringer, skriver Paul Pottorff.

- Det har for øvrig vært slik i lang tid. Funksjonen har vært urørt i mer enn ni måneder, mener Pottorff.

Utvikling