Microsoft vil ha penger fra Linux-brukere

Microsoft vil ha penger fra Linux-brukere

Microsoft mener at Linux bruker 235 patenterte teknologier. Nå vil selskapet få betalt for dem.

Verdens største programvareselskap, Microsoft, synes det er på tide open source-miljøet betaler for hva de mener er 235 patentbrudd.

Det er i et intervju med bladet Fortune at Brad Smith, Microsofts juridisk direktør, og Horacio Gutierrez, selskapets visepresident for intellektuell eiendom og lisensering, forteller at de har kommet til 235 patentbrudd på selskapets lisenser. Nå mener de to at tiden er inne for open source- og Linux-brukere å se på regningen.

- Dette er ikke en sak om en eller annen tilfeldig bruk av våre patenter, men en overveldende mengde med patentbrudd, sier Gutierrez.

LES OGSÅ: Fem myter om Linux

Avtaler med de store

Ifølge Smith har Microsoft full kontroll på hvilken områder patenter brukes. Han mener 42 gjelder Linux-kjernekode, mens operativsystemets brukergrensesnitt står neste 65 patentbrudd. OpenOffice Suite kan regne med 45 anklager, og open source-epostløsninger med 15. Til slutt står andre open source-programvare for de øvrige 68 patentbrudd.

Microsoft har jobbet lenge med grunnlaget for patentanklager mot Linux og open source. Selskapet tegnet nylig en avtale med Novell, hvor sistnevnte klareres for eventuelle patentkrav fra Microsoft. Også Dell inngikk en lignende avtale med Microsoft forrige uke.

I april fikk Samsung også en avtale med Microsoft om fritak fra patentkrav.

Microsoft har ikke ønsket å kommentere intervjuet, skriver IDGs nyhetstjeneste.

LES OGSÅ: Linux-brukeren kan lite om it

Utvikling