Microsoft vil låse maskinen din

Microsoft vil låse maskinen din

Du bør kun betale for maskinvare og programvare når du faktisk bruker den, mener Microsoft.

Microsoft har tatt patent på et nytt system for betaling av programvare og maskinvare.

Opplegget kalles "Pay as you go". Maskinen din skal overvåkes, og du skal betale for det du bruker når du bruker det.

For eksempel:

I ukedagene bruker du kanskje maskinen din mest til Office-arbeid og nettsurfing. Dette kan gjøres med lite bruk av maskinvaren, og med gratis programvare. Men i helgene liker du kanskje å spille krevende spill og leke med bildebehandling. I stedet for å kjøpe dyr programvare og kostbar maskinvare for å kunne gjøre begge deler, kan du betale for bruk av dette når du faktisk bruker det, ikke som et stort engagsbeløp.

Sikkerheten viktig

Microsoft forteller i sitt patent at de vil overvåke maskinen, og for eksempel låse en flerkjerne-prosessor om du ikke har betalt for å bruke den.

De innrømmer videre at kostnadene kan bli høyere med denne modellen enn hva det ville blitt ved å betale for alt på en gang, men argumenterer med at folk kan bestemme selv hva de vil gjøre og betale, samt at livstiden til maskinen kan bli lengre. Planen er nemlig å bygge kraftige maskiner med mer kraft enn hva de fleste vil trenge når de kjøper den.

Sikkerheten i systemet er naturligvis helt avgjørende for at det hele skal fungere, og Microsoft satser på å bygge en sikkerhetsmodul som skal være hackersikker. Modulen kan ligge i maskinvare såvel som i programvaren.

Modulen kan også brukes til å låse maskinen til en bestemt internettleverandør, slik telefoner kan i dag.

- Alle tjener på dette

Microsoft ser også for seg at maskinene kan kjøpes for en billig penge, mot at brukerne betaler for hver time de bruker den. Beløpet det koster å bruke den vil avhenge av hvor mye kraft man vil ha ut av maskinen.

For mange kan det hele kanskje virke som en heller tvilsom modell, men Microsoft mener at de ikke har noe å frykte.

- Både produsentene og brukerne vil tjene på dette, hevder selskapet i sin patent.

- Brukerne kan justere kraften ettersom behovet endrer seg, og leverandørene får en stødig inntekt som kan vise seg å ha en større verdi enn hva man har med et engangsbeløp.

Utvikling