Mini-Java utfordrer Flash

Mini-Java utfordrer Flash

Sun utvikler en mindre versjon av Java som skal gå i strupen på Adobes webplattform Flash.

Når Java ble lansert for 12 år siden ble det ofte sett på som en plattform for animasjoner og dynamisk innhold på websider. Dette ble Java ikke, delvis på grunn av interessen snart ble rettet mot serverprogrammer og delvis fordi Java viste seg som å være litt uregjerlig for webinnhold. Det tok lang tid å laste ned systemfilene som trengtes og det tok lang tid å starte Javaprogrammer på websider.

Flash fra Adobe, og til en viss grad Javascript, har dominert på web frem til nå, men det kan det bli slutt på, skriver IDG.se.

Suns løsning er å lage en spesialvariant av systemfilene som kreves for å kjøre Javaprogrammer. Disse systemfilene kalles jre, Java Runtime Environment. Spesialvarianten har arbeidsnavnet Java Kernel og er en del av et større prosjekt som kalles consumer jre.

- Målet er å kunne matche Flash for å kjøre tilpasninger på websider, sier Thorbiörn Fritzon, Java-ekspert hos Sun i Sverige.

Raskere nedlasting

Målet med Java Kernel er å skape en jre som er mye mindre enn det fullstendige produktet. Dette skal bidra til at nedlasting og installasjon av jre skal gå raskere.

Som et eksempel på forskjellene nevner Sun at en fullstendig jre i dag er neste 12 MB stor. Sun hevder at en minimal jre, som kan vise teksten ”Hello world” på skjermen, kan være på to MB. En jre som kan kjøre et enkelt redigeringsprogram, er 3,5 MB stor.

Planen er å skape den minst mulige praktiske brukbare jre-en og etter hvert laste ned ytterligere deler ved behov. Samtidig blir andre deler lastet ned kontinuerlig i bakgrunnen.

I tillegg til en mindre jre, inneholder consumer jre en Quickstarter. Dette er en teknologi som starter Javaprogrammer vesentlig raskere enn i dag. Dessuten skal installasjonsrutinene for jre forbedres.

Ambisjonen er at consumer jre skal være klar i begynnelsen av neste år.

Les om:

Utvikling