Mint gruser Ubuntu

Nye tall tyder på at det er ny Linux-yndling i byen. Dattera, denne gangen.

Publisert Sist oppdatert

Ferske tall fra nettstedet Distrowatch varsler at nedturen for Ubuntu-varianten av Linux ikke har nådd bunnen. Etter å ha blitt forbigått i vår, var de denne uka nede på fjerdeplass. Ubuntu har i mange år vært ansett som det beste alternativet for vanlige brukere som ikke ønsket eller ville bruke Windows eller Mac OS.

Les mer: Ubuntu taper på Unity

I fjor startet firmaet bak Ubuntu, Canonical, en del drastiske endringer i distribusjonen. Blant annet skiftet de ut brukergrensesnittet fra Gnome til Unity. Det har sannsynligvis vært den utløsende faktoren når brukerne vandrer i flokk til Mint.

Mint har vokst 105 prosent det siste året, mens Ubuntu kan se en reduksjon i brukerbasen på 47,2 prosent. I markedsandel av Linux-markedet har Mint økt til 10,1 prosent, mens Ubuntu er nede på 3,8 prosent. Både Fedora og Open Suse har økt og gått forbi Ubuntu, og har en andel på henholdsvis 4,88 og 4,83 prosent.

Mint er omtalt som Ubuntu slik det skulle ha blitt. Mint var opprinnelig basert på Ubuntu, som i sin tid var basert på Linux-varianten Debian. Fra 2010 kom Mint i en utgave der Debian var hovedutgangspunkt. Der andre os skifter versjoner som mellom kvistene på utviklingstreet, store kattedyr for eksempel, varierer disse Linux-distribusjonene mellom grenene i utviklingstreet.

Nyeste versjon 12 av Mint ble tilgjengelig denne måneden.

Endringen medfører ikke akkurat ramaskrik eller sentimentalitet blant Linux-brukerne. I den svenske Linux-foreningen er de for øyeblikket mer opptatt av framgangen til Linux-varianten Google Android, ifølge Computer Sweden.