Mobilutviklere kan bli lønnsvinnere

Utviklere for mobile plattformer skal få andeler av salg og trafikkinntekter.

Publisert Sist oppdatert

Utviklere av applikasjoner til nye håndholdte og mobile enheter kan bli lønnsvinnere de neste årene. Digitale hjelpemidler får en ny dreining eller to med nye tavler, rakettveksten til Android og satsingen Microsoft representerer med omstarten Windows Phone 7. Med gode vekstmuligheter blir arenaen for flinke utviklere større. Sikrere inntekter følger etter større publikum og mer rampelys.

- Utviklere vil ha sikker inntekt og stort publikum. Leverandørene av data- og teletrafikk vil ha inntekter fra datastrømmene til smarttelefonene. Hva er bedre enn ett sted å utvikle mobile applikasjoner, som kan portes til alle mobilplattformer og til nettleverandører over hele verden? spør Morten Kveli, nordisk salgsdirektør i Alcatel-Lucent Bell Labs.

Han snakker om utviklingen hos de som leverer data- og telenettene hvor trafikkveksten er eksplosiv fra smarttelefoner og andre mobile enheter. Gamle betalingsmodeller gir imidlertid ingen inntekt for levering av forskjellige typer mobilt bredbånd. Enkelte aktører i telebransjen sier rett ut at ingen teleoperatør tjener penger på mobilt bredbånd i dag.

Under Mobile World Congress i vår annonserte de 23 største teleoperatørene i verden et utvikleralternativ: Wholesale Applications Community (WAC). Mer penger til utviklere og operatører er målet. De første applikasjonene er i rute for lansering under neste MWC over nyttår. I Norge er Telenor og Teliasonera medspillere og rådsmedlemmer i WAC.

- Vi i Alcatel-Lucent har kjøpt opp både utviklerverktøy og verktøy for å porte én kode ut til flere mobile plattformer. Dette er plassert i en webløsning hvor utvikling, testing og klargjøring gjøres på et sted. Godkjente apps plasseres i en egen applikasjonsbutikk. Derfra kan de hentes og tilbys av den enkelte operatør i deres lokalmarked, forklarer Kveli.

Mer til utviklerne

Løsningen tillater også flere typer utviklersamarbeid. En sentral detalj som sikkerhet vil være på plass med teleselskapene sine standarder. WAC regner med at tyngden av teleoperatører og gode apps vil gi innpass hos andre applikasjonsbutikker. Utviklere skal lokkes med 70 prosent av inntekten av salget av den enkelte applikasjonen og mulighet for andel av trafikkinntekten app-en genererer.

- Inntektsmodellen vil være fristende ikke bare fordi den er mer omfattende enn det de fleste applikasjonsbutikker gir i dag. Teleoperatørene har også solide avregningssystemer som gir garantert inntekt i hele levetiden til applikasjonen, poengterer Kveli.

Resten av inntekten fordeles mellom WAC og den enkelte operatør. Den enkelte operatør kan så drive videredistribusjon med den forretningsmodellen som passer det lokale markedet. Dette kan innebære samarbeid med lokale varianter av applikasjonsbutikker som tilhører Microsoft, Intel, Android, Nokia eller noen av de andre titalls butikkene som er lansert.

Endelig investeringer

Rollen til Alcatel-Lucent er at de er blant de største leverandørene av utstyr til teleoperatørene. De ser vekstmulighetene når operatørene får egen inntekt av datatrafikken. Da vil flere investeringer kunne forsvares, spesielt om modeller med varierende tjenestenivå etter brukerbetaling tas i bruk. For eksempel gratis surfekapasitet, men ekstrabetaling for kapasitet til Youtube-strømmer.

Diskusjonen om betydningen av applikasjoner er diskutert av flere av de som leverer til teleoperatørene. Markedssjef i Brocade, John McHugh sa for eksempel i oktober at det å knytte applikasjonene til én bestemt løsning eller plattform vil bremse utviklingen. Å separere dem vil øke mulighetene for standardisering og økt bruk. Potensialet er stort, McHugh sammenlignet dette med styrken i skiftet til it-i-skyen-tjenester.

Slag mellom erkefiender

Microsoft er en annen aktør som vil ha sin bit av kaka. Nye Windows Phone 7 er en omstart med ny strategi. Apple App Store og deres applikasjonsmiljø skal få konkurranse i utviklertid. Basen er kjente og modne utviklerverktøy, kombinert med den mest brukte og tidvis populære forretningsplattformen.

- Det smarte grepet Microsoft har gjort er at de har gjort utviklingen for denne mobilplattformen lik utvikling for ordinære applikasjoner. Dermed kan alle som har brukt Visual Studio eller utviklet i Silverlight uten videre gjenbruke det de kan på en ny plattform. Dermed har de et stort utviklermiljø klart før en eneste mobiltelefon er tilgjengelig., forteller Brian Solli, konsulent hos Webstep i Stavanger.

Her biter også strategien fra Microsoft seg litt i baken, les mer på neste side!