Møt en skikkelig smidig purist

Møt en skikkelig smidig purist

- Det er fryktelig mange misforståelser innen smidighet, mener Jan Erik Sandberg.

I 2005 deltok Jan Erik Sandberg, scrum coach i Veritas, i en paneldebatt i Redmond, hvor han skulle forsvare bruk av smidig utvikling, fremfor fossefallsmetoden. Halvveis oppdaget han at den andre deltageren ikke hadde peiling på hva smidig egentlig handler om. Begrepene ble brukt var riktig, men forståelsen av arbeidsmetoden var helt feil.

- Til slutt snudde jeg meg mot ham og spurte om han i det hele tatt hadde lest Agile Manifesto. Han visste ikke en gang hva jeg snakket om.

Sandberg kaller seg selv en purist, en som benytter smidig utvikling i opprinnelige betydning. Det handler ikke om metoder, verktøy, begrep eller kontordesign. Sentralt står individer. Det handler om human programvareutvikling.

- Smidig er ikke svar på alt i verden. Men skal man bruke det, må man følge prinsippene for at det skal fungere, sier han.

Bryter med prinsippene

Det er fryktelig mange misforståelser innenfor smidighet, spesielt nå som det er såpass mange som skal tjene penger på det, mener Sandberg.

- Det har blitt en kommersialisering rundt smidig, et marked for alt rundt begrepet, som verktøy, bøker, økosystemer. Men mye av det bryter med grunnprinsippene, sier Sandberg.

Mange prøver å digitalisere smidig med nye it-verktøy. Det er tøv, mener Sandberg. Et godt prosjekt styres best analogt, med korte møter og papirark på veggen.

- Det er å begynne i feil ende. Det er ikke verktøyet som er viktig, men det du oppnår. Skal man skrive en bok, er ikke antall ord viktig, men innholdet. Kode er som et kunstverk, sier han.

Selv kjører Sandberg tett smidig oppfølging på sine prosjekter. Les videre på neste side!

Les om:

Utvikling