Mye spennende Photoshop-nytt

Mye spennende Photoshop-nytt

Adobes CS4-produkter inneholder et vell av nyheter.

Noen av de mest spennende finner man i Photoshop CS4, som effektivt skaffer seg ekstra prosesseringskraft fra Mac-ens eller pc-ens grafikkprosessor for raskere og mer avansert bildebehandling.

Photoshop CS4 har fått nytt og bedre brukergrensesnitt.

Macworld Norge har prøvd flere av de nye funksjonene i Photoshop CS4, med utgangspunkt i en betaversjon av programmet. Noen omfattende test av Photoshop CS4 og de øvrige programmene i Adobes nyeste Creative Suite er ikke aktuelt før vi får de endelige programversjonene inn til test, trolig i siste halvdel av oktober.

Omforme landskapet

Med Photoshop CS4 kan du enkelt omforme landskap og omgivelser til den plassen du har til rådighet for bildet, for eksempel på web, uten at gjenkjennelige objekter kommer ut av proporsjon.

LES OGSÅ: CS4 - gigantlansering fra Adobe

Tenk deg at du har et bilde i bredt landskapsformat med et antall personer fordelt utover bildet. I trykksaken din eller på websiden som du designer, er det kanskje bare plass til et smalt bilde i portrettformat.

Den tradisjonelle løsningen er å beskjære bildet, selv om mye av bildeinformasjonen på høyre og venstre side i bildet dermed forsvinner. Noen faller kanskje for fristelsen til å komprimere bildet sideveis, men da risikerer man jo at personene i bildet blir unaturlig tynne.

Her er et strandbilde i sin opprinnelige form. (Ill.: Adobe)

Content-Awere Scaling

Adobes svar på utfordringen er Content-Awere Scaling. Denne teknologien går ut på at programmet analyserer bildet i bakgrunnen mens du endrer bredde og høyde. Hudtoner er blant elementene som automatisk blir detektert, og slike områder blir beskyttet mot sammenpressing eller utstrekking. I tillegg kan man selv gå inn og velge områder og objekter i bildet der proporsjonene ikke skal endres.

Her er det blitt stor avstand mellom surferne, uten at de er blitt noe tykkere av den grunn.

Det samme bildet i sammenpresset utgave.

Vi har prøvd funksjonen i en betaversjon av Photoshop CS4 Extended, og vi sitter igjen med en følelse av den nye funksjonen både er imponerende og litt skremmende på samme tid.

Imponerende fordi det ville tatt vinter og vår å gjøre den samme redigeringen manuelt; skremmende fordi det sikkert kommer til å bli publisert bilder der den åpenlyse manipuleringen vil skape ramaskrik. Ikke fordi manipuleringen vil være godt synlig, for det vil den ikke være – for de fleste av oss. Men det vil alltid være noen lokalkjente som oppdager at steder de kjenner godt gjengis som mye trangere og smalere eller videre og bredere enn i virkeligheten.

Jeg tør nesten ikke tenke på hvor store alle stuer og soverom på Finn.no kommer til å se ut når eiendomsmeglerne får oppgradert til CS4...

Her er seks bilder tatt med skarpheten satt på forskjellige deler av motivet.

Auto Blend-Layers har lagd et skarpt bilde av de uskarpe.

Utvidet dybdeskarphet

En annen nyhet i Photoshop CS4 er at det blir lettere å få stor dybdeskarphet i situasjoner der det tradisjonelt har vært vanskelig å få det til. Dette gjelder for eksempel under makrofotografering eller fotografering i dårlig lys. Nå kan man løse problemet med å ta en fem-seks bilder av det samme motivet, med fokus plassert på forskjellige steder. Så åpner man bildene i Photoshop CS4 og aktiverer Auto-Blend Layers-funksjonen, som automatisk genererer et nytt bilde basert på bildeserien din. Bildene kan automatisk fargekorrigeres, slik at betrakteren aldri vil være i tvil om at dette er ett bilde.

Photoshop-proffene er ikke noe særlig glad i kommandoen Lysstyrke/Kontrast, fordi justeringer med denne kommandoen har lett for å skape bildestøy med korn og fargeforvrengninger. Adobe hevder at selskapet nå har utviklet nye algoritmer som gjør det mye tryggere enn før å bruke verktøy som Lysneverktøy, Mørkneverktøy og Svampverktøy – Dodge Tool, Burn Tool og Sponge Tool på engelsk – uten at bildekvaliteten forringes.

På samme måte er funksjonene for å lage panoramabilder og sette sammen bilder – Photomerge – betydelig forbedret takket være mer avansert korrigering av vignettering og geometrisk forvrengning. Photoshop CS4 detekterer dessuten om bilder er tatt med fisheye-objektiver og kompenserer for forvrengninger i slik optikk.

Andre nyheter i Photoshop CS4 omfatter bedre kontroll over ytterkanten av masker for å sikre naturlige overganger mellom bearbeidede og ikke-bearbeidede deler av et bilde.

Brukergrensesnittet er dessuten oppdatert, med mer effektive paneler som er mindre i veien enn de var før.

Utnytter grafikkprosessoren

I utviklingen av Photoshop CS4 har Adobe lagt ned mye ressurser i å få utnyttet tilleggskraften i prosessering som kan hentes fra datamaskinens grafikkbrikke. Sammen med OpenGL-grafikkteknologien skal dette ikke bare gjøre Photoshop raskere, men også gjør det mulig å zoome helt inn på pikselnivå med en klarhet i skjermbildet som ikke har vært oppnåelig tidligere. Pixel Grid er navnet på funksjonen som gjør det mulig å redigere bilder på høyeste forstørringsnivå.

Enklere 3D, avansert video

I Extended-versjonen av Photoshop CS4 er det blitt mye enklere enn i forgjengeren å arbeide med 3D-bilder og video. Man kan male direkte på 3D-objekter, eller man kan kombinere 2D-lag og video til 3D-lag, og 3D-jobbing er ikke lenger bundet til kompliserte dialogbokser og kompleks lagdeling.

Foto og video brukes i våre dager mye mer integrert enn før, og video er på full fart inn som en funksjon i avanserte speilreflekskameraer – stikkord akkurat nå er Nikon D90 og Canon EOS 5D Mark II. Adobe følger opp med enklere videoredigering og nye tastatursnarveier knyttet til animasjonspanelet. Man kan enkelt animere 3D-objekter og bestemme kameraposisjon, rendringspesifikasjoner og objekters krysningspunkter for å skape dybde i animasjonene.

Nytt er det også at After Effects CS4, som brukes til å lage avanserte videoeffekter, kan lese og importere 3D-lag fra Photoshop CS4-filer.

Bridge CS4

Sammen med Photoshop CS4 kommer en ny versjon av organiseringsverktøyet Bridge, som nå kan startes opp i bakgrunnen når datamaskinen slås på og som dermed kan aktiveres mye raskere enn før.

På navigeringssiden merker vi oss en ny «karusell-visning» som gjør det lettere å få vist enkeltbilder i stor størrelse i Bridge.

Bridge har dessuten fått ny og raskere søkefunksjon som er integrert med Spotlight-søking i Mac OS X og Desktop Search i Windows Vista.

Det skal være mer innbydende å gi seg i kast med 3D i Photoshop CS4.

Prisene

Photoshop CS4 koster 6 800 kroner inklusive mva. Man kan oppgradere fra tidligere versjon for snaut 2000 kroner.

Photoshop CS4 Extended koster vel 10 500 kroner, eller snaut 3 500 kroner for oppgradering.

Photoshop CS4-programmene kommer i salg i løpet av oktober, og norsk versjon skal være tilgjengelig i desember.

Photoshop fås også kjøpt som en integrert del av seks forskjellige pakkeløsninger, som for eksempel Adobe Design Premium og Adobe Web Premium.

Den ultimate pakkeløsningen er Adobe CS4 Master Collection, som koster 27 600 kroner. Trøsten for dem som synes dette er dyrt, er at Master Collection-pakken for CS3 kostet over 29 700 kroner da den ble lansert for halvannet år siden. Adobe gjennomfører altså en aldri så liten prisreduksjon i forbindelse med CS4-lanseringen.

Master Collection-pakken inneholder disse programmene:

Adobe Photoshop CS4 Extended

Adobe Illustrator CS4

Adobe Indesign CS4

Adobe Acrobat 9 Pro

Adobe Flash CS4

Adobe Dreamweaver CS4

Adobe Fireworks CS4

Adobe After Effects CS4

Adobe Premiere Pro CS4

Adobe Soundbooth CS4

Adobe Encore CS4

Adobe Contribute CS4

Adobe Bridge CS4

Adobe Version Cue CS4

Adobe Media Encoder

Adobe Onlocation CS4

Les om:

Utvikling