Nå kommer endelig HP Slate

Nå kommer endelig HP Slate

Windows-nettbrettet kan kjøpes nå, mens Dell tror på Linux.

HP Slate-nettbrettet er nå tilgjengelig for salg i det amerikanske markedet. Windows 7-nettbrettet med 8,9 tommers skjerm vil ligger på 799 dollar, det vil si 4700 norske kroner etter dagens valuta.

Opprinnelig var nettbrettet ment for forbrukermarkedet, men etter å ha kjøpt Palm, endret HP planene sine og utsatte enheten. Nå er det bedriftskunder som er målgruppen, mens planene for forbrukere er å slippe et eget nettbrett med Webos, mer skreddersydd for underholdningsformål, som kommer i 2011.

Slate kan også brukes til underholdning, men forretningsstyrken er at enheten er laget for å koble seg opp til servere for å hente og sende data i sanntid, ifølge HPs markedsdirektør for bærbare i verdensmarkedet, Carol Hess-Nickels.

Dingsen på 700 gram kommer med VPN-støtte, «multitouch», mulighet for digital pennbruk, programvaretastatur og to kameraer – et på 3 megapixler på baksiden og et VGA-kamera i front. Innmaten byr på 1,68 GHz Atom z540-prosessior, 2GB ram og 64GB SSD-lagring.

Dell på vei

Grafikkortet er fra Broadcom, og Slate har USB-porter i huset. I dockingen er det i tillegg til USB-kontakter også HDMI-kontakt. Batteritid er fem timer. For øyeblikket er den kun å få kjøpt i USA, og HP har overfor Computerworlds nyhetstjeneste ikke ønsket å spesifisere når eller om den kommer for andre markeder, utover at det vil vurderes.

HP i Norge bekrefter at de ikke har noen dato for når slate kommer til Norge, men ser for seg at Webos-modellen kommer i 2011.

Dell har også ting på gang, og bekrefter nå at de jobber med et 10 tommers nettbrett. På dette brettet skal du få velge om du vil ha et Linux-system eller Windows installert, og brettet kommer i 2011. Dells Ed Boyd, direktør for opplevelsesdesign, tror imidlertid Linux gir en bedre opplevelse på nettbrett enn Windows 7. Etter alle solemerker snakker han om Googles Android.

- For øyeblikket spiller Googles Android bedre på lag med nettbrett, men etterfølgeren til Windows 7 vil ha et mer forbedret berøringsbrukersnitt og vil være velegnet for nettbrett. Det er meget stor etterspørsel etter Windows-nettbrett, så en kan kjøre produktivitetsapplikasjoner. Dessverre vil ikke det skje før Windows 8 kommer, sier han.

Microsoft har ikke annonsert Windows 7-oppfølgeren offisielt, men ifølge ryktebørsen basert på lekkasjer av presentasjoner kommer det en beta av operativsystemet rundt midten av neste år. Enn så lenge prøver Dell å putte 7-eren på nettbrett gjennom Inspiron Do, en bærbar/nettbrett-hybrid som har blitt vist ferm i september og som Dell regner med å slippe i løpet av de kommende to månedene.

Vil spise av bærbart salg

Fra før har leverandøren sluppet Streak, en stor smarttelefon med fem tommers skjerm og Android. Dell selv beskriver enheten som et nettbrett. Selskapet har også pratet om en 7-tommers-dings, som de muligens vil produsere etter hvert som Dell nærmere undersøker hvilke størrelser og hvilken vekt på nettbrett som appellerer mest til brukerne.

Selskapet har ikke noe konkret dato for sitt 10-tommers nettbrett.

Men både Dells variant og HPs Slate kommer i direkte konkurranse med blant annet 7-tommeren Cisco Cius med Android, som ble varslet om i juni, men som ikke er på markedet ennå, og naturligvis med Apples Ipad. Huaewei har også kommet med Android-varianter, og det kommer nok hauger av slike fremover fra flere leverandører – Acer, Samsung og Toshiba er blant de som enten har, eller forventes, å lansere nettbrett.

Nettbrett spiser generelt av salget av bærbare. Både analysehuset IDC og Gartner kunne forrige uke varsle om at nettbrettets fremtog vil være svært hardt for markedet for bærbare.

Utvikling