Nå er Scala-miljøet samlet

Akkurat nå arrangeres Norges første Scala-konferanse i Oslo. - Scala er hot, sier arrangør Trygve Laugstøl.

Publisert Sist oppdatert

Scala er i vinden. Det er hett i New York og Silicon Valley, der det brukes av de «nye» selskapene, som Twitter og Linkedin. Også i Norge eksperimenterer stadig flere selskaper med Scala-prosjekter.

Nå har det også fått sin egen konferanse i Norge.

I går hadde rundt 50 folk møtt opp på Oslo Kongressenter og konferansen Flatmap Oslo, en konferanse som går videre i dag.

Dedikert fokus

Kanskje primært fra Oslo, men det er også observert en sørlending og et par-tre utlendinger, også med foredragsholdere fra den globale Scala-verdenen.

- Vi er en ny, faglig konferanse med dedikert fokus på Scala, sier Trygve Laugstøl, en av arrangørene.

Scala er også blant temaene som berøres på gigakonferansen Javazone, men Scala-entusiastene mener likevel det er på plass med en konferanse dedikert til temaet.

- Her får vi samlet fagmiljøet, påpeker Jon-Anders Teigen.

- Det er Scala-prat hele veien, pluss workshops. Vi har en litt annen form enn Javazone, påpeker Laugstøl.

Hot i miljøet

Scala har vind i seilene om dagen, ifølge gjengen. Java har falt litt av lasset for mange, etter at nyutviklingen av språket har tatt tid i kjølvannet av Oracles oppkjøp av Sun. Revolusjonen som var forespeilet uteble, utviklingen stagnerte. I mellomtiden vokste Ruby on Rails frem.

Så vokste etter hvert Scala seg stort - i likhet med Ruby on Rails kan det kjøre på JVM-plattformen, men til tyngre applikasjoner, altså slik som Twitter og Linkedin, der det er en hel drøss med data og CPU-intensive kalkuleringer til enhver tid, er det bedre.

- Scala er hot i Java-miljøet, forteller Laugstøl.

Kjappere utvikling

Det er nesten like kjapt som Java. Men det er også mer funksjonelt, skal vi tro entusiastene.

Det fungerer også overens med Java. Dermed er det rimelig smertefritt å konvertere fra Java til Scala.

Selvfølgelig er språket objektorientert. Også går altså utviklingen av selve språket fortere enn Java, og dermed har uttrykkskraften blitt bedre.

- Det er satt sammen som det beste av forskjellige verdener, forteller Teigen.

- Scala har nye funksjoner Java ikke har, og det utfordrer tankesettene. Problemene kan løses problemene på andre måter, noe som utfordrer vedtatte sannheter i Java.

Unnfanget på Island

Det er selskapet Arktekk som har kommet på ideen om konferansen. Den kom de på over et par øl på en strategitur til Island i oktober i fjor. Det passet fint å ha konferansen i vår. Konferansen ser hensikt ingen med å gå direkte i konkurranse med Javazone som arrangeres på høsten, og hadde antagelig heller ikke klart å trekke så mange deltakere.

- Vi har hatt mye Scala-relaterte samlinger på kvelden, kjørt noen Hackathon, og det har vært vellykket. Så syntes vi det var på tiden med en egen konferanse der vi bruker en hel dag, eller faktisk to, der vi har rekruttert deltakere fra organisasjoner som Javabin, Scalabin, pluss at vi har ringt en del folk, sier Laugstøl.

Ettersom Scala-miljøet er i sterk vekst, regner gjengen med å i hvert fall doble deltakelsen neste år, uansett om Arktekk eller noen andre står som arrangør.

Humor

Navnet Flatmap henspiller til en ekstra heit funksjon.

- Det er en funksjon i Scala. Når du har kontroll på den, så har du et kraftig verktøy, sier Teigen, mens Morten Andersen-Gott påpeker at det også finnes en del intern Scala-humor relatert til funksjonen.

Det er jo tross alt bare å «flatmap that shit!»