Nederlag for K-soft

To av K-softs krav i rettssaken mot fire privatpersoner ble avvist i Oslo Tingrett. Men programvareselskapet kjemper videre.

Publisert Sist oppdatert

Programvareleverandøren K-soft, med daglig leder Rune Emanuel Karlsson i spissen, har saksøkt fire privatpersoner for brudd på åndsverkloven og injurier. Rettssaken startet i Oslo tingrett denne uken, og i den forbindelse uttalte Karlsson til Computerworld.no at disse personene lenge har vært ute etter å sabotere for firmaet hans.

Nå er første runde i rettssaken unnagjort, og den gikk ikke K-softs vei. Både påstanden om ulovlig distribusjon av selskapets programvare og kravet om såkalt mortifikasjon, det vil si at utsagnene skal erklæres døde og maktesløse, ble avvist av retten, ifølge de saksøktes advokat Dag Herrem.

LES OGSÅ: I retten for svindelpåstand

Det som nå gjenstår er spørsmålet om hvorvidt karakteristikken av selskapet som er uttrykt av de saksøkte er injurierende eller ei. Det er snakk om karakteristikker som ”svindlerfirma” og ”svindlervirksomhet”. Dette spørsmålet skal retten ta opp til behandling, og Herrem forventer en konklusjon i løpet av januar.

- Vår påstand er at karakteristikken var berettiget. Selskapet ignorerer både kunders reklamasjonsrett og hevingsrett, samtidig som programvaren deres er mangelfull. Min klare oppfatning er at de saksøkte kommer til å bli frifunnet og at denne saken aldri skulle vært anlagt, sier Herrem til Computerworld.no.

LES OGSÅ: Saksøker web-debattant

Emil Tømmerdal Nordby er Rune Emanuel Karlssons advokat i denne saken. Han sier at han tar utfallet til etterretning, men er klar på at Herrem må sannsynliggjøre at K-soft er et svindlerfirma.

- Ytringsfriheten skal kunne gå langt, men beskyldninger om grovt bedrageri, som begrepet svindlervirksomhet faktisk betyr, må begrunnes. Og det er snakk om masseproduserte utsagn, kommenterer advokat Nordby.

Han mener også at det er foretatt et soleklart brudd på åndsverkloven, og utelukker ikke at K-soft vil kjøre dette punktet som egen sak senere.

- Men vi ønsker å avvente denne dommen først, sier Nordby.